Театър Ямамото“ от Япония ще представи класическата пиеса Кладенецът“ и

...
Театър Ямамото“ от Япония ще представи класическата пиеса Кладенецът“ и
Коментари Харесай

Театър „Ямамото“ представя класическа пиеса в традицията на японския театър Но в София

Театър „ Ямамото “ от Япония ще показа класическата пиеса „ Кладенецът “ и празничния танц от пиесата „ Каменният мост “, в традицията на японския спектакъл Но. Събитието на 5 юли в Народния спектакъл се провежда със съдействието на посолството на Япония и има за цел да означи тройния празник в двустранните връзки сред Япония и България, оповестяват от трупата.

През 2024 година двете страни празнуват 115 години от началото на формалните си контакти, 85 години от установяването на дипломатически връзки и 65 години от възобновяване им.

Театър Но „ Ямамото “ е учреден през 1927 година, а през днешния ден е най-старият действителен спектакъл Но в град Осака и е регистриран като национално материално културно завещание на Япония. Една от главните задачи на „ Ямамото “ е да показва обичайния спектакъл Но онлайн като форма на спектакъл с значимо място и роля в съвремието на театралните изкуства. Театърът е деен и отвън границите на Япония и от над 10 години работи за културното доближаване сред Япония и България посредством Но.

От 2010 година до момента спектакъл „ Ямамото “ е изнесъл 10 представления и е провел над 20 уъркшопа в България. Театърът интензивно си сътрудничи с локални културни и дипломатически институции в редица европейски страни за дългогодишен професионален и културен продан.

Театър Но се заражда преди близо седем века. Той е най-старото класическо театрално изкуство, което към момента съществува в истинската си форма и продължава да се извършва без спиране на традицията. Корените на Но са дълбоки – заражда се като цялост от ритуали, доста от които почитащи душите на мъртвите посредством танци и песни. Постепенно трупите си печелят патронажа на висшите феодали, които затвърждават позицията на Но като изкуство на самурайската класа.

От 16-и век насам умеенето да пееш и танцуваш Но става част от главното обучение на самураите. Дори и в модерна Япония Но продължава да е едно от най-почитаните театрални изкуства. То комбинира в себе си доста обичайни детайли и играе основна роля във образуването на японската културна еднаквост. Именно по тази причина доста японци – от предприемачи до домакини, го учат като занимание. През 2008 година спектакъл Но е провъзгласен за Нематериално културно завещание под егидата на ЮНЕСКО.

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР