В Китай всяко споменаване на клането на площад Тянанмън от

...
В Китай всяко споменаване на клането на площад Тянанмън от
Коментари Харесай

Площад Тянанмън от Лай Уен — преживяване на клането

В Китай всяко споменаване на клането на площад Тянанмън от юни 1989 година, преди 35 години това лято, е неразрешено. Няма публични актове за възпоменание; самоличността и ориста на студента, който се изправи самичък пред колоната от танкове, остават незнайни.

Лай Уен – която е основана в Обединеното кралство, само че употребява псевдоним, тъй като към момента посещава Китай – беше там по време на тези събития и нейният дебютен разказ, съвсем автобиографичен, кулминира в извънреден роман за студентските митинги.

През 70-те и 80-те години Лай и фамилията й живеят в работническата част на Пекин. Майката на Лай е остра на езика, до момента в който татко й картограф е мирен и скромен. Научаваме, че той е бил преследван по време на културната гражданска война на Мао. Един ден той води тийнейджърката Лай до скрита „ стена на паметта “, където „ хората слагат писма ... Сметки. Истории за случилото се с тях. Когато Лай се връща и намира стената, разрушена на руини, тя разсъждава: „ Това беше неизбежна...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР