Изложбата “Японска вишна на Вежди Рашидов бе представена тази вечер

...
Изложбата “Японска вишна на Вежди Рашидов бе представена тази вечер
Коментари Харесай

Вежди Рашидов представи изложбата си Японска вишна

Изложбата “Японска вишна ” на Вежди Рашидов бе показана довечера в изложба Vejdi. Експозицията съдържа 28 дребни и 6 огромни акварела, нарисувани неотдавна, съобщи Българска телеграфна агенция.

“Японците цяла година чакат японските вишни да цъфнат, тъй като тогава е най-големият набожен празник ”, сподели Вежди Рашидов. И добави, че в Турция намерил едно дръвче японска вишна и си го донесъл в България.

“Това дръвче към този момент стана огромно дърво и когато с жена ми седнем да вечеряме, виждам цъфтежа на това дърво. Първо то цъфва ”, означи създателят. По думите му, японската вишна си трансформира цвета - стартира мощно розово до виолетово, алено даже в краищата. След това става бледовиолетово, по-късно - бяло с оранжево. “Уникално нещо ”, сподели домакинът на вечерта.

“И по този начин почнах всяка година да си надрасквам - като взема едно стръкче, си върша опити. Нямам никакви професионални искания, че върша огромна живопис, това са моите заигравки. Каквото водата даде, това върша ”, изясни Рашидов.

Атанас Семов, член сътрудник на Българска академия на науките, сподели, че разглеждайки изложбата, се замислил над това какво може да споделя изкуството, което не борави с думи.

“Изумен съм какъв брой доста за Япония споделя с четката си, без думи, Вежди Рашидов. Че той е надарен човек, знаем всички и от дълго време. Знае го и светът. Възхищавам се на обстоятелството какъв брой доблестен човек е, какъв брой благодатен създател е, какъв брой продължава да му се работи ”, сподели Семов. И добави: “Възхищавам се и на това, което за следващ път може да забележим на стените в тази изложба, какъв брой възприятие влага Вежди, когато работи. Какво виждат очите на Вежди, тъй като за огромния създател не е задоволително единствено да можеш да го направиш. Преди това би трябвало да можеш да го видиш ”.

“Това, което виждам тук, е доста забавно, може би даже и неповторимо ”, сподели президентът на България в интервала 2002 - 2012 година Георги Първанов. И акцентира, че участва на изложбата на първо място в израз на дългогодишното си другарство с Вежди Рашидов.

“Но съм тук и тъй като знам, убедил съм се, че Веждито може да ни изненадва. И той го прави по един необикновен метод - този път с тези японски вишни ”, акцентира той.

Японският дипломат Хисаши Мичигами сподели, че задачата му като дипломат е да пази положителните взаимоотношения сред България и Япония. “И културата е нещо доста значимо ”, акцентира той.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР