Козунакът е най-известния обреден хляб в нашата страна, като традиционно

...
Козунакът е най-известния обреден хляб в нашата страна, като традиционно
Коментари Харесай

Да си направим домашен козунак

Козунакът е най-известния ритуален самун в нашата страна, като обичайно се подготвя за Великден. Зарадвайте вашите близки и другари с домашно подготвен козунак. Вижте нашето предложение.

Необходими артикули: 1 кг брашно, 250 г захар, 250 г масло, 25 г квас, която да не е суха, 250 г прясно мляко, 7 яйца /един жълтък е за намазването на козунакът/, кората от 1 лимон, 1 ванилия, 1 с.л. ром или коняк.

Смесете маята с 1 ч.л. захар и 1 щипка сол, прибавете топло прясното мляко, само че не цялото количество. Прибавете и малко брашно и размесете тази примес до приемане на кашичка. Покрийте с забрадка и оставете сместа да втаса. Ще познаете, че е втасала, когато усили размера си към три пъти. Разбъркайте я и оставете да втаса още един път.

Пресейте брашното в тавичка, която е авансово затоплена. Затоплете останалото мляко със захар, до момента в който тя не се разтвори изцяло. Разбийте яйцата и рома и прибавете ванилията. Разтопете маслото в обособен съд, само че внимавайте да не стартира да се запържва.

 Да си създадем домакински козунак

Направете кладенче в пресятото брашно и с непрекъснато безредие добавяйте първо разрушените яйца с ром и ванилия, по-късно млякото, маслото и най-после сместа с маята, която приготвихме на първо време. Месете тази примес, до момента в който не стане изцяло хомогенна. Тестото, което сте получили би трябвало да е меко, топло и да не лепне.

Намажете повърхността на масата с малко олио или разтопено масло и започнете да биете тестото в нея със мощни удари. Цялото тесто би трябвало да стане на мехурчета, които елементарно ще видите.

Когато излязат мехурчетата намажете тестото с олио и го оставете да шупва в авансово леко затоплена фурна. Покрийте го с забрадка. Когато то усили своя размер тройно, още веднъж би трябвало да го размесите с малко олио.

Разделете тестото на три равни елементи, от които се оформят дълги към 50 см рула. Сплетете ги на плитка, като ги съединявате с прилепяне. По ваше предпочитание можете да сложите от горната страна стафиди.

Поставете козунака в омазнена тава и оставете да втаса още веднъж. Намажете го с жълтък и поръсете щедро със захар. Печете в умерена фурна. Извадете козунакът от тавичката, когато към този момент е леко изстинал.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР