Сушеното грозде, което наричаме стафиди, е познато и ценено от

...
Сушеното грозде, което наричаме стафиди, е познато и ценено от
Коментари Харесай

Народна медицина и отвари със стафиди

Сушеното грозде, което назоваваме стафиди, е познато и ценено от дълбока античност, за което свидетелства фактът, че се загатва още в Стария Завет.

Освен храна, стафидите са и чудесно лечебно средство, а за тези цел се употребяват най-често под формата на запарка. Тя е позната още като стафидена вода. Получава след варене на стафидите във вода за 20 минути. След това отварата се оставя с плодовете за няколко часа и най-после се прецежда. Приема се затоплена, на празен корем.

Стафидената запарка е вълшебна напитка, която подтиква биохимичните процеси, протичащи в черния дроб. Тя усъвършенства работата на този главен орган в човешкото тяло, което обезпечава добра дестилация на кръвта.

Известно е, че стафидите се получават при сушене, при което губят водата си. Така потребните субстанции в тях получават съсредоточен тип. Ефективността от използването им се ускорява, когато се подготви запарка от тях, тъй като всички потребни съставни елементи минават във водата. Приемът на отварата обезпечава бързото нахлуване на потребните субстанции в кръвта. Ето главните изгоди за тялото от приема на тази запарка.

За черния дроб

Отварата от стафиди прочиства черния дроб, облекчава тежестта и болката, регенерира клетките.

За храносмилането и прочистването на тялото

Тъй като съдържат доста калий, стафидите оказват помощ да се възвърне водно-солиевия баланс в тялото с приема на запарка. В допълнение напитката усъвършенства работата на централната нервна система и възстановява кръвното налягане. Богатото наличие на фибри прочиства тялото от отрови.

При простудни болести

 национална медицина със стафиди

Лечебните свойства на отварата от стафиди при белодробни и простудни болести е позната от древността. Тя е лек за всевъзможен тип неразположения на дихателната система - кашлица, зачервено гърло, бронхит, даже пневмония.

При съществени положения като мощна кашлица, съпроводена с хрема, отварата се прави от стафиди и лук. Така приготвената лечебна напитка се смесва с чая и се пие 3 пъти дневно по половин чаша.

При мощни простуди отварата от стафиди ускорява действието си, в случай че се смеси с топло мляко. Пие се преди лягане, с цел да успокои кашлицата за през нощта.

При запек, повредено зрение, ставни болести, анемия, жлъчни рецесии, ниско тегло още веднъж отварата от стафиди е едно отлично позволение на казуса.

В Индия употребяват отварата от сушено грозде при полова уязвимост и проблеми с ерекцията. Напитката се прави като стафидите се варят с топло мляко и шафран.

Противопоказания за прилагане на запарка от стафиди

С отварата от стафиди би трябвало да внимават хората със затлъстяване, остра сърдечна непълнота, язва на стомаха и дванайсетопръстника, ентероколит, дейна форма на туберкулоза, диабет. При захарна болест може да се използва, без да се прекалява.

Вижте и:

- Стафидите и потребните им свойства;

- Стафиди 3 пъти в седмицата смъкват кръвното.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР