Слезът (лат. Malva) е името на род от около 40

...
Слезът (лат. Malva) е името на род от около 40
Коментари Харесай

Слез - ползи и приложение

Слезът (лат. Malva) е името на жанр от към 40 типа тревисти растения от семейство Слезови, някои от които имат потвърдени лечебни свойства. От тях най-добре прочут и необятно употребен в националната медицина и фитотерапията е Горският Слез (Malva sylvestris), който е публикуван на всички места в България и е добре прочут на множеството хора. Други известни национални имена на растението слез са камиляк, божа ръчица, камбула, молоха.

Употреба на горския слез в медицината

В научната медицина извлеци от билката слез се употребяват при възпалителни болести на дихателните пътища (белодробни и бронхиални) като обгръщащо, отхрачващо, омекотяващо и укрепващо средство. В някои европейски страни препарати от корените и всички надземни елементи на слеза се употребяват и като омекотяващо и отхрачващо средство при кашлица и други възпалителни положения на дихателните пътища. Освен това билката слез се включва в хомеопатичните препарати за гърди.

Употреба на горския слез в кулинарията

Листата, младите стъбла и пъпките на горския слез съдържат доста слуз, витамини и провитамин А, които дефинират освен лечебната, само че и хранителната стойност на това растение. В момента слезът се отглежда за хранителни цели в Китай и Египет. В Кавказ и до през днешния ден зелените елементи със сладостен усет на див слез се ядат като част от супи и салати. Листата се употребяват и като фалшификация за разнообразни ястия, сушат се, смилат се на прахуляк, подправят се към салати и супи, прибавят се към сосове. Някъде ги употребяват като сурогат на спанака. От тях могат да се създадат и сарми. Неузрелите семена на дивия слез имат усет на лешници, те могат да се прибавят сурови към салати, да се мариноват и да се слагат в солена саламура.

Употреба на горския слез в цветарството

Горският слез е добре известно декоративно растение, което се употребява необятно в цветарството и постоянно се отглежда в цветни лехи. Той е бил обработен още в дните на Древен Египет освен поради красивите си лилави цветове, само че и като лечебно растение.

Ботаническо изложение

 Слез Снимка: Илиана Първанова

Тревисто растение от 20 до 100 см височина с добре развъртян основен корен. Стъблото е изправено, космато и едва разклонено. Листата без прилистници, елементарни кръгло-бъбрековидни, 5-7-делни или съвсем целокрайни, меко влакнести, с дълги дръжки, също покрити с власинки, само че много твърди. Разположението на листата е вярно.

Цветовете са двуполови, едри, блестящо розово-виолетови, 30-40 мм в диаметър, актиноморфни (правилни), на дълги дръжки. Околоцветникът е двоен, 5-членен. Има доста тичинки.

Плодът е изсъхнал, разпада се на обособени плодчета (семена). Семена с ендосперм. Характерни са слузните кафези в кората и сърцевината. Цъфти от юли до септември. Топлолюбиво растение.

Събиране и предпазване на слез за лечебни цели

В националната медицина се употребяват корени, листа, цветове или стъбла на растението. Всички надземни елементи се събират преди цъфтежа. Листата се нарязват с дръжки с дължина до 2 см. Листата мога да се берат от юни до септември. Цветовете се събират когато цъфтят с чашката, само че без да се разклащат. Надземните елементи се сушат в проветриво място, надалеч от слънчева светлина. Корените се изкопават през есента. За предпазване на дейните субстанции ги изсушете навън, разстлани върху пласт плат или в топло помещение. Цветовете, листата и корените се съхраняват 2 години.

Химичен състав на слез

Лечебните свойства на горския слез се дължат на разнообразието на неговия химичен състав. Съдържа терпеноидни съединения (монотерпеноиди, норсесквитерпеноиди, дитерпеноиди); феноли и техните производни (4-хидроксибензилов алкохол, тирозол); фенолкарбоксилни киселини (включително ферулова киселина); кумарини (скополетин). Намерени са още: в листата - флавоноиди, в цветовете - антоцианини (пигменти), в стъблата и листата - мастни киселини, в семената - малвацинова, стеркулинова, дихидростеркулинова киселина, както и тлъсто масло (до 18%). В допълнение, надземните елементи на слеза съдържат витамини С (до 3% в листата, 1% в цветята) и А (до 0, 05% в листата), захари, слузни субстанции и танини.

Фармакологични свойства на слеза

Слезът демонстрира редица лечебни свойства: обвиващо, противовъзпалително, отхрачващо, омекотяващо, успокояващо, аналгетично, имуностимулиращо. В извършени опити, водният дестилат от горски слез има имуномодулиращи и антиоксидантни свойства. Екстрактите демонстрират антибактериална интензивност. В допълнение, водният дестилат от горски слез демонстрира противогъбично деяние. Препаратите от слез контролират и функционалността на стомашно-чревния тракт.

Използване в националната медицина на слеза

 Билка Слез

Слезът е остарял национален лек за доста заболявания. В националната медицина нормално се употребяват цветове, листа, стъбла и корени. Народните лечители предлагат да се употребяват отвари и запарки от билката и корена на слеза както външно, по този начин и вътрешно.

Най-честата приложимост на цвят и листа на слез е като успокояващо продължителната кашлица средство, при простуда и грип, бронхит, прегракнал глас, алено гърло, стоматит и пародонтоза. Запарки и отвари от слез се одобряват през устата, а също по този начин се употребяват за гаргари и инхалации. Сиропи срещу кашлица с дестилат от слез се употребяват и в формалната медицина.

Слезът е чудесно средство за профилактика на храносмилателния тракт и пикочните пътища. Използва се за облекчение на възпалителни процеси в хранопровода и стомаха, бъбреците и пикочните пътища. Препаратите от цветовете и листата на слеза се употребяват за лекуване на спастичен колит и запек.

Корените и надземните елементи на слеза се употребяват за лекуване на конюнктивит и блефарит, листата и цветовете се употребяват като компреси при тумори.

В практиката на националната медицина свеж филиз от слез се употребява за превантивни цели против дефицит на витамини.

Отвара от семената на слеза се употребява като средство за детоксикация и като диуретик., също и за слабително.

Лапи от листа на горския слез се употребяват като компреси за облекчение и усмиряване на болежка и инфектиране външно при пострадвания. Помагат и за бързо зарастване на раните.

Според националните лечители, в случай че сдъвчете филиз от слез със сол и го намажете на фистули, това ще помогне.

Листата и цветовете на слеза омекотяват гърдите, провокират прилив на мляко.

Слезът постоянно се включва в смеси от растения (пелин, овес, лайка) за бани, употребявани при тумори на далака, хемороиди и други болести под формата на мехлеми и омекотяващи лапи, като средство за укрепване на рани при изгаряния и кожни възпаления.

Слезът се употребява необятно в националната медицина на доста страни:

- В националната медицина на Средна Азия запарка от листа на слез със захар се употребява при кашлица, а семената се употребяват като слабително.

- В китайската медицина корените от слез се употребяват при бронхит;

 Здравословни изгоди слез

- В Тибет корените от слез се употребяват като диуретик;

- В Таджикистан корените от слез се употребяват за лекуване на хемороиди; гонорея, кашлица, стомашни болести, дисменорея, диария;

- В монголската медицина семената от слез се употребяват при водянка, отоци и сърдечно-съдова непълнота.

Слезът се употребява необятно в домашната козметика и дерматология:

- Отвара от билка слез под формата на лосиони се употребява външно за омекотяване и облекчение на сърбежа при кожни заболявания;

- Компреси от билки от слез се употребяват за лекуване на гнойно акне, изгаряния, херпес, дисхидроза като противовъзпалително средство;

- Запарка от слез се предлага за изплакване на суха коса след измиване;

- Цветовете и листата на слеза се включват в козметични препарати за маски за суха, раздразнена кожа, бръчки и за ободряване на кожата на лицето.

Противопоказания и странични резултати при приложимост на слез

Към днешна дата няма специфични противопоказания или информация за токсичните резултати от използването на медикаменти въз основата на слез. Но, с цел да бъде това изказване медицински издържано, би трябвало да се създадат още проучвания. Въпреки това, преди да употребявате препарати от слез, целесъобразно е да се консултирате с доктор.

Не са правени изследвания за въздействието на билката при бременност и кърмене, по тази причина не се предлага нейната приложимост без позволение на доктор.

При огромни количества употребяван слез като храна или на запарка е допустимо да провокира диария.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР