Древната индийска наука за живота, Аюрведа, набира все по-голяма популярност

...
Древната индийска наука за живота, Аюрведа, набира все по-голяма популярност
Коментари Харесай

Консумация на кафе и чай според Аюрведа

Древната индийска просвета за живота, Аюрведа, набира все по-голяма известност и в Европа. Вниквайки и спазвайки главните правила на Аюрведа, вие ще достигнете до цялостна естетика.

Централно място в Аюрведа заема здравословния метод на хранене и защото в следните редове ще разгледаме какво „ споделя “ индийската просвета за живота за потреблението на чай и кафе, ще се съсредоточим първо върху това по какъв начин Аюрведа разделя храните като цяло.

Храните в индийската просвета за живота се разделят на:

- сатвични (най-чистите храни, които подкрепят духовния растеж);

- раджастик (водят до събуждане на желанието);

- тамасиг (тежките храни, които водят до апатия).

Към сатвичните храни спадат задачите храни, млечните артикули, ориза, гхи и други

В групата раджастик храни попадат лютите храни, чесън, лук, шоколад и кофеиновите напитки

Към тамасиг спадат месото, всички модифицирани храни и джънк фуд.

 Кафе и чай съгласно Аюрведа

Както сами се досещате, Аюрведа предлага да наблягате на сатвичните храни, да сте внимателни с раджастик храните и да избягвате тамасиг храните. Така или другояче храните от Раджас и Тамас могат да се употребяват изключително в случай че ги консумирате уравновесено.

Кафето и чаят, който съдържа кофеин (като черния и зеления чай) спадат към раджастик храните. Според Аюрведа е доста по-добре да замените кафето и съдържащия кофеин чай с билкови чайове и билкови смеси. Често кофеиновите питиета водят до превъзбуждане и възприятие на раздразнителност, а от време на време и до бодърствуване.

Освен това Аюрведа преглежда и другите типове доша, тъй като потреблението на кофеинови питиета се възприема друго по отношение на каква е вашата доша (психо-физиологичен тип). Така да вземем за пример в случай че спадате към доша Вата, вие ще сте прекомерно чувствителни към кофеина и кофеиновите питиета.

Препоръчително е да ги замените точно с билкови чайове и отвари, а в случай че въпреки всичко държите на обичаната си чаша черен или зелен чай, то не го накисвайте прекомерно дълго. Обикновеното еспресо е добре да замените с безкофеиново кафе.

Типовете Пита имат по-добра търпимост към кофеиновите питиета, само че най-добре ги понасят видовете Кафа.

 Чай с мляко съгласно Аюрведа

Важно е когато консумирате кафе и кофеинови чайове, да вършиме това рано заран, и то с мярка. Идеалният вид за чаша кафе или черен/зелен чай е като си ги приготвите сред 6 и 10 часа сутринта. Това е времето Кафа, през което човешкият организъм понася най-добре кофеиновите питиета.

Добре е да знаете, че що касае чая, вие можете да добавите към него и присъщите за Индия подправки, които биха обезвредили до някаква степен резултата от кофеина, тъй че той да не въздейства толкоз върху нервната ви система. Подобни подправки са кардамон, карамфил, джинджифил, канела и други Добавянето на мляко към чая също има благоприятен резултат.

Не на последно място, ще прибавим, че в случай че изпитвате остра нужда от кофеиновите питиета, то постоянно е по-добре да изберете чая, въпреки и кофеинов, в сравнение с кафето. Препоръчително е още веднъж да го консумирате заран и то не повече от една или две чаши. По този метод вие в действителност ще можете да се насладите на обичаната си напитка, а насладата от храната е значима за Аюрведа.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР