Когато купувате продукт или услуга, вие плащате за доставка, реклама

...
Когато купувате продукт или услуга, вие плащате за доставка, реклама
Коментари Харесай

15 неща, за които е време да спрете да харчите пари

Когато купувате артикул или услуга, вие плащате за доставка, реклама и от време на време непознати налози от своя джоб. При множеството ритейлъри надценката в размер на 100% от първичната цена се смята за естествена, само че някои неща са безразсъдно скъпи. Например, мастилото на принтера е една от най-скъпите течности в света.

1. Напитки на летището

Плащате с 200-2 600% повече

Според изследвания, ние плащаме с 200-300% повече от нормалната цена за кафе и сандвичи на летището. А когато става въпрос за чаша чай на борда на аероплан, цената нараства хиляди пъти. Търговците на летищата знаят, че клиентите ще си платят. Опитните пасажери вземат празна бутилка със себе си, с цел да я изпълнят след прекосяване на контрола, и си купуват закуски в магазина до у дома.

2. Конструктори с известни герои

Плащате с 25% повече

Комплектите Lego от сериите “Междузвездни войни ”, “Хари Потър ”, “Майнкрафт ” и други сходни са четири пъти по-скъпи от елементарните със същия брой елементи (пример № 1, образец № 2). Производителят на конструктора би трябвало да заплаща лицензионни такси на притежателя на авторските права за опцията да употребява героите. И тази сума ще бъде включена в цената.

3. Касети с мастило за принтер

 

Плащате с 300% повече

Производителите на принтери измислиха неповторима маркетингова тактика: те продават устройствата си за стотинки, до момента в който цените на мастилото се повишават до небето. Според някои изследвания принтерите за битови потребности носят на фирмите известни загуби, които те компенсират благодарение на консумативи. Мастилото за принтер е една от най-скъпите течности в света.

4. Избелваща паста за зъби

Плащате с 400-500% повече

Производството на паста за зъби не е толкоз комплициран развой. Скъпите пасти за зъби са единствено резултат от способния маркетинг и те не основават чудеса със зъбите. Зъболекарите поучават, че по-евтино ще ви излезе, в случай че ги посещавате два пъти годишно, с цел да извършат професионално разчистване.

5. Матраци

Плащате с 50% повече

Според изследвания, множеството скъпи матраци не костват парите, с които са били закупени. Магазините прибавят минимум 50% към цената и колкото повече коства матракът, толкоз по-голяма е облагата. Икономистите настояват, че това е доста печеливш бизнес и е доста по-изгодно да продавате матраци, в сравнение с храна или облекла.

6. Съдържанието на минибара в хотела

Плащате с 360% повече

Хотелиерите печелят прилични суми от питиета и закуски от минибара. В бюджетните хотели облагата е 300-400%, до момента в който в първокласните хотели продуктите се оскъпяват с 1000%. Самите притежатели на хотела обаче настояват, че търпят непрекъснати загуби от минибарите: множеството от гостите се стремят да не заплащат за това, което са яли и пили.

7. Месни артикули в супермаркетите

Плащате с 200% повече

В цената на месото от супермаркетите търговците нормално залагат заплатите на служащите, които приготвят продукта за продажба. Освен това в каймата постоянно се прибавят мазнини и соя, които утежняват усета на ястието.

8. Пуканки в кината

Плащате с 1,275% повече

Кината съвсем не печелят от филми: по-голямата част от приходите отиват на филмовите компании. Пуканките, содата и чипсът носят на киното 40% от облагата.

9. Шам-фъстък

Плащате с 90–1 200% повече (в взаимозависимост от страната на покупката)

Шам-фъстъкът умерено може да се назова новото „ злато “: цените на тези ядки непрестанно порастват всяка година. Самото дървото е доста капризно: пораства единствено в избрани местности и дава плод един път годишно. Ръчната обработка и превозването също способстват за цената.

10. Хартиени книги

Плащате с 400% повече

Себестойността на хартиената книга не е толкоз висока, колкото сме привикнали да мислим. Издателят харчи към 5 лева за печатане на един том в твърда корица, а ние я купуваме няколко пъти по-скъпо. Купувайки нова книга, вие плащате не толкоз на създателя, колкото на издателя, който е вложил огромна сума за закупуване на права, редактиране, превод.

11. Модерна цифрова техника

Плащате със 100% повече

Рекламата ви кара да купувате от ден на ден и повече техника, която по-късно събира прахуляк по рафтовете. Например положителната остаряла аналогова машина за кафе работи не по-лошо от модерните джаджи и ще послужи за по-дълго.

12. Женска прическа

Плащате с 12-50% повече

Фризьорството коства 30% повече за нежния пол. Специалистите в региона на хубостта настояват, че няма фундаментална разлика в прическата на мъжете и дамите, което значи, че би трябвало да плащаме същото.

13. Чаша вода в ресторант

Плащате с 1,150% повече

Ресторантьорите обаче не желаят да губят опцията да печелят пари и да покачват цените на чистата вода. Клиентите считат, че са икономисали, макар че в действителност са платили три пъти повече.

14. Зехтин

Плащате с 50-400% повече

В устрема си към облага производителите смесват зехтин с по-евтини сортове, само че не споделят за това. Екстра върджин маслото (най-високият клас) би трябвало да премине няколко инспекции, преди да се продаде, само че някои фабрики ги пренебрегват и множеството купувачи не разграничават същинския артикул от подправения. В резултат на това плащаме кръгли суми единствено за името на етикета.

15. Дамски превръзки

Плащате към 875% повече

Превръзките, с изключение на екологичните вреди, са нездравословни и за вашия бюджет. Много дами от дълго време избират менструалните чашки или долни гащи. Цената на чашките е друга: най-бюджетният вид ще ви коства от 12 лева.

Източник: apetiten.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР