Китайският директор на Службата на Централната комисия по външни работи

...
Китайският директор на Службата на Централната комисия по външни работи
Коментари Харесай

Ван И: САЩ и Китай трябва да се срещнат някъде в средата

Китайският шеф на Службата на Централната комисия по външни работи Ван И прикани в четвъртък Вашингтон да посрещне Пекин " в средата ", като схване " рационално " и " прагматично " отношение , с цел да усъвършенства двустранните връзки, написа " Ню Йорк Таймс ".

По време на  в коридорите на срещата на върха на Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия ( АСЕАН ), в Джакарта, Индонезия, Ван И също по този начин акцентира значимостта на разширението на " дипломатическите канали и информационните канали за сигурност " сред двете страни .

Първият китайски посланик прикани Съединени американски щати да се въздържат от " интервенция " във вътрешните работи на Китай във връзка с тайванския въпрос и да спрат да " потискат " стопанската система на Пекин и да отстранен " противозаконните " и " неразумни " наказания.
 Китай пришпорва Съединени американски щати да анулират икономическите наказания
Китай пришпорва Съединени американски щати да анулират икономическите наказания

Призивът идва след визитата на Джанет Йелън в Пекин

Разговорите сред Блинкън и Ван И засегнаха районни и световни въпроси , в това число " мир и непоклатимост в Тайванския пролив ", сподели Матю Милър, представител на Държавния департамент, който разказа полемиките като " откровени и градивни ".

" Срещата беше част от продължаващите старания за поддържане на отворени канали за връзка за изясняване на ползите на Съединени американски щати по необятен кръг от въпроси и за отговорно ръководство на конкуренцията посредством понижаване на риска от неправилно разбиране и неверни калкулации ", каза Милър.

Разговорите, които се организираха на среща на външните министри на Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия, последваха четиридневно  и пътешестване до Пекин предишния месец на Блинкън, първото посещаване в Китай от държавен секретар на Съединени американски щати след пет години. Джон Кери, специфичният делегат на президента Байдън за изменението на климата, би трябвало да дойде в Китай в неделя.

Съединените щати споделят, че желаят да дефинират " долна граница " за връзките си с Китай, които са паднали до най-ниската си точка от десетилетия. Напрежението се разгоря към комерсиалните ограничавания на Съединени американски щати върху модерните технологии за Китай , появяването на китайски балон за наблюдаване над Съединените щати, продължаващата поддръжка на Китай за Русия и различията по отношение на Тайван .
 Китай организира огромно военно обучение край Тайван
Китай организира огромно военно обучение край Тайван

32 самолета са навлезли в зоната за идентификация на противовъздушната защита на Тайван

Разведряването сред двете страни остава нежно , което беше очебийно в сряда, когато американски чиновници споделиха, че  акаунтите на министъра на търговията Джина Раймондо и други чиновници на държавния и комерсиалния отдел в седмиците преди Блинкън да отпътува за Пекин.

Връзките може да се скапват още повече, в случай че администрацията на Байдън разгласи нови ограничавания върху американските вложения в китайски компании, занимаващи се с калкулации, изкуствен интелект и полупроводници.

Блинкън повтори американската угриженост по отношение на всевъзможен кибершпионаж против чиновници, компании и жители на Съединени американски щати, сподели чиновник на Държавния департамент, добавяйки, че двете страни също по този начин са разискали ролята на Китай в рецесията с фентанила в Съединени американски щати.

Присъствието на Блинкън на срещата в Индонезия акцентира по какъв начин Югоизточна Азия се е трансформирала в решаваща част от тактиката на администрацията на Байдън да се конкурира с Китай . Вашингтон натъртва на уговорките си за сигурност в района и се пробва да предложи повече стопански тласъци, с цел да се сближи със Съединените щати, само че изпитва усложнения заради доминирането на Китай в търговията.

Докато Съединените щати отблъснаха териториалните искания на Китай в Южнокитайско море, някои страни в района, в това число Индонезия, демонстрираха отвращение да се опълчват на Пекин .

Миналия месец Индонезия съобщи, че ще промени местоположението на взаимните военни учения с други страни от АСЕАН, надалеч от противоречивите води в Южнокитайско море, за които Китай претендира. АСЕАН е районна група от 10 страни, която включва Индонезия, Филипините и Виетнам.

По-рано в четвъртък Ван И се срещна с съветския външен министър Сергей Лавров и приказва за поощряване на многостранността и " демократизацията " на интернационалните връзки , съгласно изказване на китайското външно министерство.

Срещата пристигна ден откакто съдружниците от НАТО завършиха среща на върха, която се концентрира против войната на Русия в Украйна и подчертаването на опасността, представлявана от Китай.

Ван И участва на срещата на АСЕАН вместо Цин Ган, външния министър на Китай, заради " здравословни аргументи ", сподели китайското външно министерство по-рано тази седмица. Последната обществена изява на Цин бе на 25 юни по време на среща в Пекин с министъра на външните работи на Виетнам Буй Тхан Сон, съгласно уеб страницата на китайското външно министерство.
 АСЕАН се бори за единение по спора в Мианмар на срещата през днешния ден
АСЕАН се бори за единение по спора в Мианмар на срещата през днешния ден

Започва среща на външните министри на АСЕАН в Индонезия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР