Античният Ефес е един от най-древните градове в Източното Средиземноморие

...
Античният Ефес е един от най-древните градове в Източното Средиземноморие
Коментари Харесай

Домът на Богородица в Ефес привлича поклонници от цял свят

Античният Ефес е един от най-древните градове в Източното Средиземноморие и със своята непокътната архитектура е магнит за туристи от целия свят. Наред с множеството забележителности той притегля християните от целия свят с дома на Дева Мария, майката на Иисус Христос.



Доказателствата

Малко преди Иисус Христос да бъде разпънат на кръста, Той оставя своята майка на близкия си другар Свети Йоан. Той я поверява на грижите му с думите: " Сине мой, това е твоята майка ".

След възнесението на нашия Господ, в Йерусалим стартират гонения против християните. Убити са Свети Стефан и Свети Яков. Йоан, който се е страхувал за живота на Божията майка, взема решение да напусне града и я взима дружно със себе си. Двамата идват в Ефес през 43 година Свидетелства за това намираме както в Евангелието, по този начин и в " Житията на светиите ".



Как е открит дома?

Откриването на къщата на Богородица, ситуирана на хълма Бюлбюл край античния Ефес, стартира с видението на немската монахиня Анна Катарина Емерих (1774-1824 г.), която в никакъв случай не е посещавала района. Тя сънува сън, в който има привидение за точното местонахождение на къщата, в която Дева Мария прекарва остатъка от дните си: " Къщата на Дева Мария е на планината зад Ефес, оттова се виждат и Ефес, и морето, а там има хладна изворна вода " – безусловно по този начин е звучало това привидение.

Монахинята в никакъв случай през живота си не напуща родните немски земи. Тя разказва всичките си видения в книгата " Животът на Пресвета Богородица ", която след това притегля вниманието на католическия свят.

През 1881 година Ватикана стартира търсенето на дома на майката на Христос. Десет години по-късно с книгата на Анна Катарина Емерих се среща френският откривател Еужен Пулен. Той е шеф на Френския лицей в Измир и експерт по иврит. Пулен, познаващ добре еврейските обичаи, взема решение да провежда странствуване до Ефес. Заедно със своите другари той потегля към античния град на 27 юли 1891 година



След два дни безуспешно търсене те стопират да пренощуват в Кушадасъ, а на идната заран идват изтощени на малко плато, където се отглежда тютюн. Попитали за вода дамите, работещи на полето, и получили следния отговор: " Нямаме вода, само че отидете в манастира и там ще намерите вода ". И дамите им показали една мощно разрушена къща в планината.

След като утоляват жаждата си, четиримата откриватели се оглеждат озадачено. Разрушената къща, планината зад къщата, морето пред тях... Всичко е тъкмо както в описанието, направено от Катарина Емерих за къщата на Дева Мария... Немската монахиня написа, че от върха на планината, където се намира къщата на Дева Мария, се виждат Ефес и морето. В продължение на два дни те тичали от рид на рид, само че Ефес и морето не се виждали на никое място, с изключение на на върха на планината, където се намирали сега.



Трима папи посещават дома

Днес, домът в който е живяла Богородица, е трансфорат в параклис, където се стичат хиляди поклонници. Той е датиран от I век от новата епоха и е реконструиран главно през 1951 година

Домът на Дева Мария се уважава като подобен основно от католиците, въпреки че Ватикана публично не го е признала. Въпреки това той е посетен и от трима папи: папа Павел VI през 1967 година, папа Йоан Павел II през 1979 година и папа Бенедикт XVI през 2006 година



Турската страна, която е мюсюлманска, е основала всички улеснения на искащите да се преклонят пред Богородица. Къщата, както и всичко към нея, е извънредно поддържано. Ако желаете да запалите свещ, можете да го извършите извън, където има специфични места, избрани за това. Вътре в самия дом има двама католически свещенослужители, които оказват помощ на посетителите.

Домът на Богородица е уважаван освен от католиците, тук можете да видите християни от целия свят - от Етиопия до православна България.



фотоси: БГНЕС


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР