Как България помогна за спасяването на най-стария и най-мащабен детски

...
Как България помогна за спасяването на най-стария и най-мащабен детски
Коментари Харесай

Детският фестивал в Битоля: Фондация Българска памет помогна за спасяването на конкурса

Как България оказа помощ за спасяването на най-стария и най-мащабен детски арт фестивал в света? Събитието се организира в Битоля в Северна Македония, повече от четири десетилетия и събира млади създатели от целия свят.

Македонската страна обаче не финансира провеждането му, а предходната година даже упрекна организаторa Славчо Неделковски, че предава страната и прокарва български ползи. Благодарение на филантропа доктор Милен Врабевски и Фондация " Българска памет ", фестивал Битолски Монмартър има и тази година, а участниците са рекорден брой.

За 43-ти път Битоля става международен център на детското изкуство. Над 100 надарени деца от 20 разнообразни страни ще творят дружно, ще обменят опит, ще градят другарства.

" Много се вълнувам и нямам самообладание да се срещна с най-различни хора от целия свят и се надявам да запазим другарствата си за по-дълго време ", разяснява Лаура Хаджиева, 15 година

Участниците са от най-различни краища на света – освен от Европа, само че и от отдалечен Хонг Конг, Израел, Малайзия и Индия.

Изпълнени с креативен задачи и задания, децата ще останат в Битоля седем дни.

" Свързваме ги, с цел да осъзнаят универсалните правила в света - това да си добър и да си човек ", съобщи Славчо Неделковски, уредник на събитието.

Миналата година уредникът на събитието Славчо Неделковски беше упрекнат от македонската страна поради посещаване на група младежи от България и Северна Македония при президента Радев.

" Мисля, че в този миг ние бяхме най-интересни за дефокусиране от действителните проблеми сред две страни. Нека си ги вземат решение техните политически проблеми, децата не гледат граници сред страните ", добави Славчо Неделковски.

Миналата година за първи път в историята на Малкия Битолски Монмартър страна не обезпечи провеждането му.

Престижният детски конкурс беше финансиран и безусловно избавен от филантропа доктор Милен Врабевски и неговата Фондация " Българска памет ".

Тази година обстановката не бе по-различна и воден от правилото, че най-голямата ни инвестиция е в бъдещето на младежите, доктор Врабевски още веднъж финансира международния детски конкурс.

" Правя го, с цел да извърша със смисъл думи като европейска взаимност, трансгранично съдействие, унищожаване езика на омразата, търсене способи да градим стопански мостове дружно. Правя много за децата на България от близо две десетилетия, а децата от Република Северна Македония са наши братя и сестри. Чувствам приятното обвързване да влагам в тях. Това са деца на изкуството, които с помощта на моето финансиране могат да се развиват и да вървят напред ", съобщи доктор Милен Врабевски, Фондация " Българска памет ".

Организаторите и децата благодариха за опцията да творят дружно в Битоля и да градят мостове по сред си.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР