Дългогодишното приятелство между България и Унгария, взаимното уважение и доверие,

...
Дългогодишното приятелство между България и Унгария, взаимното уважение и доверие,
Коментари Харесай

Румен Радев и Тамаш Шуйок откриха нова сграда на Български образователен и културен център

Дългогодишното другарство сред България и Унгария, взаимното почитание и доверие, както и духовната ни връзка са хубавичко основа за възходящото развиване на връзките сред двете страни. Във вените и на двата народа тече кръвта на нашите предшественици със устрема им към независимост, правдивост, самостоятелност и съвършенство. Това съобщи президентът Румен Радев в Будапеща, където дружно с унгарския си сътрудник Тамаш Шуйок откриха новопостроената постройка на Български учебен и културен център, построен със съдействието на двете страни. Българският президент е на публично посещаване в Унгария по покана на президента Шуйок, оповестиха от прессекретариата на президента.



Румен Радев открои силата, упоритостта и всеотдайността на българската общественост да осъществя градежа на постройката, в която ще бъдат ситуирани просветителни и културни институции и цивилен организации на българската общественост. Срещу новото здание се намира Българският културен дом, а до него – Българската православна черква „ Св. св. Кирил и Методий “. Така се събират на едно място стълбовете на българската общественост в Унгария, което е дългогодишна тяхна фантазия.



Румен Радев изрази благодарност към унгарската страна за поредната поддръжка към българите в Унгария да запазят своята национална еднаквост, обичаи, език и просвета. Българското малцинство в Унгария е прието през 1993 година като едно от 13-те национални малцинства и има собствен представител в Националното заседание на страната. Наброява към 6300 души по данни от преброяването през 2022 година



В изявлението си унгарският президент уточни, че всички, които работят старателно за запазването на българската еднаквост и на българската общественост в Унгария, заслужават самопризнание за своя труд. Той уточни, че българите и унгарците са свързани освен от обща история, само че ги сплотява и вековно другарство, общи полезности и взаимно почитание към културата и традициите на двата народа. По думите му днешната гала е израз на това.



фотоси: Президентство

След откриването на Българския учебен и културен център Румен Радев и Тамаш Шуйок разгледаха новата постройка, а преди началото на церемонията посетиха и Българската православна черква „ Св. св. Кирил и Методий “. Държавният глава беседва и с представители на българската общественост, които участваха на тържественото събитие.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР