Изводите на ДПС за справянето на България с кризата от

...
Изводите на ДПС за справянето на България с кризата от
Коментари Харесай

Изводите от кризата и изслушването на премиера Борисов за ДПС

Изводите на Движение за права и свободи за оправянето на България с рецесията от ковид и чуването на премиера Бойко Борисов от депутатите заключи в ефира на Българска национална телевизия Нигяр Джафер.
" Парите за здраве не са разход, а инвестиция в здравето на хората, в случай че щете в стопанската система и националната сигурност. ", съобщи Джафер.
Има лечебни заведения, които са подготвени да реагират – това обаче са 5 да вземем за пример такива в цялата страна. Има втора група заведения – които има трябваше време и те се приготвиха – регионалните лечебни заведения. Има и трета болница – които евентуално и в никакъв случай няма да се приготвят, сподели още специалистът на Движение за права и свободи и добави: " Тук поражда въпросът за вложения в техника, личен състав, образование, нововъведения... "
За аварийните кревати за COVID-19 няма подготвен личен състав. Тогава какъв брой действително са те?
" Многократно сме апелирали медицинските експерти да са подкрепяни финансово и обществено. Кризата сподели смисъла на тези хора. Нон сенс е медицински сестри да стачкуват близо 2 години и да не бъдат чути. Нон сенс е младите експерти да напущат страната. ", продължи тя.
Мощният монопол на НЗОК би трябвало да бъде разрушен, конкуренцията ще докара до по-добър артикул. Как работи обаче системата на публичното опазване на здравето? Тя би трябвало да сплоти всички – частни, държавни, РЗИ-та, работещи с хора на минимални заплати. В момента точно те са на първа линия – дружно с персоналните лекари, с лаборантите, сподели още Джафер.
" Сега е време на единство, опълчването просто поради позиция е контрапродуктивно ", акцентира тя.
Спорен е въпросът за това видяхме ли през вчерашния ден ПР-акция. " Парламентът сподели, че въпреки всичко сме парламентарна република – факт, който не е изменен и се надявам да не се трансформира. Премиерът и държавната власт дължат доклад освен като конференция в Народното събрание. ", добави Джафер.
Трябва да се вършат още проби, счита специалистът. " Аз се позовавам на СЗО и на Европейският офис на организацията. Там България е на предпоследно място по брой направени проби, след нас е Малта. " Като съпоставим броя на популацията и броя направени проби – в действителност сме на последно място, разгласи тя. Според нея по-разширеното тестване в страната ще даде опция за разбор на обстановката и взимане на решения, свързани с икономическото възобновяване на средата.
Обществото остана със чудноват привкус от разногласието какви проби би трябвало да се вършат PCR или тези за антитела. Като доктор тя акцентира, че всеки лабораторен способ има своите неточности – има подправено позитивни и подправено негативни проби – въпрос на това кой по какъв начин взима и обработва пробите.
Най-вероятно терминът " изключително " ще бъде отстранен – ще останат обаче част от ограниченията. Най-вероятно общественото разграничаване на най-чувствителните групи ще останат за по-дълго. Чисто медицински ще би трябвало да реши щаба, акцентира Джафер.
Мярката " 60 на 40 ": По думите на Джафер това е една " работеща мярка " макар скептицизма изначало – изключително след корекцията на осигуровките. Има още какво да се направи.
" Един от изводите от вчерашното чуване беше, че оттук насетне следва съществено обмисляне за помагане на бизнеса. Ние предлагаме да се направи обособен секторен разбор и диференциран метод при структурите, които са най-засегнати. ", сподели тя.
Друга част от ограниченията би трябвало да е в обществените сфери.
" Има потребност от оперативни дейности към този момент, от същински проект за излизане от рецесията. ", акцентира Нигяр Джафер.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР