Автор: арх. Емил Попов, автор на проект, който не беше

...
Автор: арх. Емил Попов, автор на проект, който не беше
Коментари Харесай

Арх. Емил Попов: Избраният проект за Войнишки паметник до НДК е безобразен. Столична община да организира нов конкурс

Автор: арх. Емил Попов, създател на план, който не беше класиран: 

Проектът, класиран преди всичко е възмутителен. Бутафорна камара посред площада. Като Грамада по Вазов. Ама Вие в действителност ли? Вървим по пътя на Скопие?:)

При всяко състояние, Общината следва да направи изложба-обсъждане с участвалите планове с наличието на членовете на журито. Това е цивилизованото. Журито, избрало този план,  да показа обществено своите съображения и критерии при оценяването. Такива представяния бяха нормативно регламентирани на състезанията даже в социализма. Не е обикновено хората, взели решение защо да се харчат публични пари за толкоз знакови обекти, да не дават отговор за своите дейности и да остават скрити.

От друга страна, народен конкурс със единствено 5 бр. планове е несериозно. Общината да провежда нов конкурс (по опция международен) за този Паметник с жури от КАБ, САБ и СБХ, а не от служители, които не са проектирали в никакъв случай през живота си.

Като участник в състезанието, считам, че препоръчаното от нас ново хибридно пространство площад-парк е забележителна градоустройствена концепция. Новото пространство основава обособена среда за Паметника и композиционно добавя и свястно приключва оста пред НДК. Жалко е, че журито е нямало очи за тази концепция и по този начин се пропуща рядката опция за основаване на нов площад и нова сила в един задремал град.

Като проектант, настоявам, че мястото на този монумент не може да бъде на мястото на " 1300 години България ", в случай че и това да е мястото, където е бил първичния Войнишки монумент. Мога да показва професионални причини на вероятно публично разискване.

П.С. Защо не е оповестена строителната стойност на първокласирания план? Това се изискваше по задание.
 
Следвайте " Гласове " в Телеграм


 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР