Изследвания на Европейския геонаучен съюз (EGU) показват, че най-вероятната причина

...
Изследвания на Европейския геонаучен съюз (EGU) показват, че най-вероятната причина
Коментари Харесай

Откриха какво е погубило могъщата цивилизация на маите

Изследвания на Европейския геонаучен съюз (EGU) демонстрират, че най-вероятната причина за трагичния завършек на цивилизацията на маите е вулканично изригване.

Проучването беше публично показано на конференция във Виена, като съгласно данните изригването може да се съпостави с това на Везувий, изпепелил до основи град Помпей.

Изводът е изработен въз основа на проучване на вулканична пепел, за която е открито, че е от голяма детонация на Ел Чичон, написа IFLScience. Най-вероятно лавата е унищожила цивилизацията на маите през VI век.

Научният екип споделя, че е разкрил натрупвания, което е явен знак за вулканично изригване в този регион.

През 1982 година покрай Ел Чичон имаше опустошително вулканично изригване, което умъртви 1900 души. Пепелта засегна тогава към 24 хиляди квадратни километра аграрни площи с кафе, какао и банани.

 Цивилизация на маите

Мащабите на това злополучие демонстрират на какво е кадърен вулканът и съгласно учените неговото изригване е погубило маите, макар че преди този момент реколтата е страдала, а политическата непоклатимост е била несигурна.

Това евентуално е първото доказателство за повода за края на маите, споделя водещият създател на проучването Кейс Норен от университета Утрехт, Холандия пред BBC.

При изригването на вулкан в атмосферата се разпръскват огромни количества сяра под формата на тънък аерозол. При проучването на магмата по Ел Чичон е открит химичен състав, в основата на който са тези частици.

Датирането им демонстрира, че изригването е било към 540 година. Смята се, че през този интервал е провокирало внезапно захлаждане, а покрайнината е била покрита от задушаваща пепел.

Случилото се се разказва като мини Апокалипсис за маите, като тези, които не са убити от лавата, са се задушили от отровната атмосфера.

Дори обаче тази доктрина да се удостовери, аргументите за разпада на цивилизацията на маите ще останат обект на проучване.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР