Когато избираме нов чифт обувки, първо си ги харесваме на

...
Когато избираме нов чифт обувки, първо си ги харесваме на
Коментари Харесай

Боси обувки - поредната мода или наистина най-доброто за краката ни

Когато избираме нов чифт обувки, първо си ги харесваме на външен тип, а по-късно сортираме верния за нас размер. Пробваме ги за малко в магазина, с цел да разберем дали са ни комфортни, след което небрежно ги купуваме, без да се замисляме дали са най-хубавите за краката ни. А в последно време всe по-често ползата ни притеглят така наречен боси обувки, които са много настоящи.
 Най-актуалните модели кецове за тази пролет и това лято
Най-актуалните модели кецове за тази пролет и това лято

Красиви и комфортни за дълги разходки

Първо чухме за тях около рекомендации на педиатри и ортопеди да ги изберем за прохождащите деца. А по-късно разбрахме, че сходни модели има и за възрастни и разнообразието на пазара е все по-голямо. Затова и се поинтересувахме малко повече какви са ползите от тях и в действителност ли са най-хубавото за краката ни.

Основната разлика сред боси обувки и елементарни обувки е, че първите са доста по-широки на пръстите, с изцяло равна, мека и огъваща се подметка и позволяват естествени придвижвания на стъпалата при вървене. Идеята им, откъдето идва и тяхното име, е да се усещаме като че ли вървим боси даже тогава, когато това не е допустимо - да вземем за пример в градски условия, до момента в който вършим ежедневните си задания.
 Снимка 665113

Едно от преимуществата на този вид е, че усъвършенстват походката, стойката и стабилността ни. Само след няколко месеца ще усетим, че краката ни са доста по-здрави и издръжливи на натоварване. С тези модели ще забравим за неприятно чувство, че липсва задоволително място за всичките ни пръсти и като че ли са един върху различен. А това води не само до дискомфорт при по-дълго вървене, само че може да провокира и проблеми с ноктите и дори появата на гъбички. Често се появяват и мазоли.

Освен това се понижава доста опцията да усетим неприятни болки в петата, които медицински се назовават плантарен фасциит. Като цяло напрежението върху ставите и стъпалата е по-малко, което ни дава опция да вървим повече без неприятни последици. Ще забравим и за болката в кръста след повечко вървене.
 Снимка 665118

За какво да внимаваме

Ако желаеме да опитаме да носим боси обувки, би трябвало да имаме едно на разум, че те не са като елементарните и може да ни би трябвало известно време да свикнем с новото чувство. Затова в началото може да ги носим единствено за по час-два дневно и последователно да ги превърнем в неизменима част от всекидневието си. Веднага ще усетим по-голямо натоварване, когато ги носим, тъй че по-добре да не започваме опитите си с дълги преходи.

Този вид обувки не ни защищават толкоз добре, колкото стандартните, по тази причина би трябвало да сме една концепция по-внимателни къде и по какъв начин вървим, с цел да не се нараним или да вземем за пример да настъпим нещо твърдо и остро, което ще усетим доста повече поради меката и тънка подметка. Също по този начин поддръжката на стъпалото и глезена е по-минимална, само че пък това оказва помощ по-бързо да заякнат, написа Health News.

11 MUST KNOWS when buying your first pair of Barefoot Shoes

1. They’ll completely change your view on what makes a “Healthy Shoe ”

Once you switch to barefoot shoes, you begin to despise all “normal ” narrow toe’d, ultra cushioned shoes
— Will (@Barefoot_Will_)
Съществува и другият миг - когато свикнем прекомерно доста с боси обувки и носим главно тях, кракът ни привиква да му е необятно, може самото ходило също да се разшири, даже единствено с няколко милиметра, и това ще направи носенето на елементарни обувки при потребност малко по-дискомфортно. Затова е по-добре да редувамe двата типа.
 Обувките, с които ще сменяем комфортните кецове през лятото
Обувките, с които ще сменяем комфортните кецове през лятото

За комфорт и улеснение

Друг минус на по този начин настоящите боси обувки, който евентуално стопира мнозина да опитват с тях, е по-малкото многообразие откъм модели, поради което някои ги дефинират като скучни. Но към този момент много марки ги оферират и сигурно измежду тях ще намерим най-подходящите и за нас. А и в случай че всекидневието ние  обвързвано с много придвижване, би трябвало да изберем удобството пред външния тип.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР