Израелското правителство реши да обяви примирие с радикалната ислямистка групировка

...
Израелското правителство реши да обяви примирие с радикалната ислямистка групировка
Коментари Харесай

Обявиха примирие между Израел и Хамас

Израелското държавно управление реши да разгласи помирение с радикалната ислямистка формация Хамас, контролираща линията Газа, заяви news.bg, базирайки се на информация на Би Би Си.

" Кабинетът за сигурност на Израел единомислещо поддържа рекомендациите на всички представители на службите за сигурност (...) да бъде призната самодейността на Египет за оповестяване на едностранно и абсолютно преустановяване огъня, което да влезе в действие по-късно ", се споделя в изказване на израелската страна. От държавното управление означават, че в рамките ва въоръжения спор с ислямистите от Газа, Израел е постигнал обилни триумфи, някои от които са невиждани.

Според журналистическа информация, прекратяването на огъня е в действие от 2:00 ч. на 21 май локално време. Този час е посочен и в изказване на Хамас. В известието на израелското държавно управление не се уточняваше в какъв брой часа влиза в действие прекъсването на огъня.

Скоро след оповестяването на примирието в южната част на Израел още веднъж бяха пуснати сирени със сигнал за паника - знак, че от линията Газа още веднъж са изстреляни ракети. Палестински медии пишат, че още веднъж са нанесени въздушни удари в Газа.

Ескалацията на напрежението стартира преди 11 дни, откакто от Газа стартира масиран ракетен обстрел против цивилно израелско население. Според данни на палестинската страна в Газа са починали 232-ма мирни поданици, измежду които към 100 дами и деца. От друга страна Израел показва, че минимум 150 от починалите са терористи от екстремистките групировки Хамас и " Ислямски джихад ". Ислямистите в Газа разполагат въоръженията си паралелно с спокойно население, с цел да го употребяват като щит, заради което при въоръжени интервенции цивилните жертви са многочислени.

В Израел починаха 12 души, измежду които две деца. Израелската противовъздушна система " Железен купол " прехвана голямата част от ракетите, изстреляни от Газа и успа да минимизира загубите. Хората остават часове наред в противобомбените укрития. Много от тях няма къде да се върнат тъй като домовете им са разрушени - макар ефикасността на противовъздушната защита, част от ракетите съумяват да причинят вреди. Съобщава се за опустошения в градовете Петах Тиква, Ашдод и Ашкелон, написа още news.bg.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР