Иска ви се 2021 г. да беше по-добра? Същото се

...
Иска ви се 2021 г. да беше по-добра? Същото се
Коментари Харесай

Годината, в която всички се обърнаха срещу Facebook

Иска ви се 2021 година да беше по-добра? Същото се отнася и за Фейсбук. Компанията от дълго време е под прицела на политици, медийни наблюдаващи и бранители на правата на потребителите. Но чак през 2021 година стартира да се усеща, че вълната против нея се надигне, написа Ars Technica.

Макар че Фейсбук постоянно се забъркваше в огромни кавги и в предишното — от Cambridge Analytica до геноцида в Мианмар — тазгодишната поредност от неточности и разкрития докараха компанията до ръба, а репутацията до точка, от която връщане няма.

За Фейсбук проблемите започнаха малко след началото на новата година. На 6 януари компанията бе намесена в абсурда около офанзивата против Капитолия — и Фейсбук, и Instagram изиграха основна роля в радикализирането на потребителите, които по-късно се причислиха към метежа. И до момента в който през ноември 2020 година компанията бързо пресече групата " Stop the Steal ", която опита да подкопае доверието в изборния развой в страната, през януари тя разреши на радикализираните групи да продължат съществуването си на платформите за интервал от два месеца.

Каквито и разбори да провокира трагичната обстановка, те не донесоха логичен резултат. През март Фейсбук бе хваната, че генерира автоматизирано страници на расистки организации.

До лятото компанията стартира и да усеща резултатите от новите ограничавания, които Apple наложи в iOS 14.5 и които понижиха опцията на Фейсбук да следи потребителите в интернет пространството. Загубите са в размер на милиарди.

През септември акционери заведоха дело, съгласно което компанията преднамерено е надплатила санкция на стойност $5 милиарда към Федералната комерсиална комисия. Последната обмисляше да търси отговорност на основния изпълнителен шеф Марк Зукърбърг за абсурда с Cambridge Analytica, само че санкцията постави завършек на проблема. Според акционерите Фейсбук е трябвало да заплати единствено $105 млн.

Но това дело бе нищо спрямо разкритията, които се появиха по-късно.

The Wall Street Journal разгласява няколко публикации въз основа на вътрешни документи. Експозетата разкриха по какъв начин за 5,8 млн. VIP лица разпоредбите не важат; както и че в Instagram добре са знаели са нездравословните резултати на платформата върху здравето на младежите, изключително на девойките. В тях се посочваше и по какъв начин Фейсбук не е предотвратила трафик на хора и принуждение на етническа основа.

На 3 октомври стана ясно, че Франсис Хауген, досегашен продуктов управител във Фейсбук, е изпратила документите до вестника — както и до Конгреса и Комисията за скъпите бумаги и тържищата. След дебюта и в 60 Minutes, тя приказва и пред Конгреса, и пред Европейския парламент. След всяко нейно изказване политическите апели за регулации ставаха все по-силни.

Фейсбук загуби опцията да управлява диалога и бе ясно, че компанията се нуждае от нещо, с което да отклони вниманието от грозните кавги. Предходните месеци Зукърбърг говореше постоянно за метавселената — виртуална среда, в която хората ще си бъбрят, ще играят игри, ще се срещат и ще харчат пари (разбира се) — точно това блестящо ново нещо, което водачите подмятат, когато нещата тръгнат на зле.

Но метавселената ще отнеме години, а проблемите на Фейсбук порастват. И след няколко месеца на непрекъснати разкрития Зукърбърг реши да смени името на компанията на Meta.

Решението не бе изненада, само че таймингът не бе предстоящ. Самата компания изглеждаше неподготвена за смяната, а вложителите спекулираха, че тя се дължи на разкритията на Хауген. И в действителност, до ден-днешен, контактът с медиите идва от адреси, завършващи на @fb.com. Промяната на тикера на компанията също към момента не е реалност.

Дали Meta ще избави репутацията на компанията? Рано е да кажем. Когато фирмите доближат сходен размер, те всекидневно живеят доста дълго. Как тъкмо обаче, ще зависи от Зукърбърг.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР