Предложението на Украйна и контрапредложението на кредиторите сериозно се разминават

...
Предложението на Украйна и контрапредложението на кредиторите сериозно се разминават
Коментари Харесай

Киев не успя да договори с кредиторите сделка за преструктуриране на международния си дълг

Предложението на Украйна и контрапредложението на кредиторите съществено се разминават
Украйна не съумя да реализира съглашение с кредиторите си за преструктуриране на към 20 милиарда $ по интернационалния си дълг в границите на официални договаряния по тематиката, изправяйки страната на ръба на дефолта, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Споразумението с държателите на украински държавни скъпи бумаги, което разреши на страната да отсрочи заплащания след началото на съветската инвазия през 2022 година, изтича през август.

Финансовият министър Серхий Марченко обаче съобщи, че договарянията ще продължат и упованията са да се стигне до ново съглашение преди 1 август. Въпреки това деноминираните в долари украински еврооблигации изгубиха 1,7 цента от цената си в предиобедната търговия, а книжата с наближаващ матуритет се сринаха с по 20-30 цента.

Формалните договаряния с облигационерите вървят от близо две седмици, като задачата на Украйна е да предоговори задълженията си, с цел да може да резервира достъпа си до интернационалните пазари и в същото време да отговори на настояванията на МВФ за преструктуриране. Предложението на Киев и контрапредложението на кредиторите обаче съществено се разминават.

По думите на Марченко стопанската система на страната поддържа " нежен баланс ", който зависи от непрекъснатия приток на средства от сътрудниците. " Навременното преструктуриране на дълга е основна част от тази поддръжка. Силните армии се нуждаят от мощни стопански системи, с цел да печелят войни ", уточни той.

Кредиторите означават, че Киев е изискал отписване на част от дълга, което доста надвишава предстоящите от пазара 20 на 100, което " рискува да нанесе съществени вреди на бъдещата инвеститорска база в Украйна ".

Украйна може да потърси удължение на досегашното съглашение и след 1 август, само че би желала да откри по-трайно решение за изцяло преструктуриране на дълга си.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР