Съвременните хора сме да приемаме въглехидратите като зло в диетата

...
Съвременните хора сме да приемаме въглехидратите като зло в диетата
Коментари Харесай

Защо хората обичат да ядат въглехидрати

Съвременните хора сме да одобряваме въглехидратите като " зло " в диетата си и нещо, което по опция да заобикаляме. Ново проучване обаче изненадващо демонстрира, че човечеството е разчитало на въглехидратите повече, в сравнение с сме предполагали.

Проучването, оповестено в списание Science, е на учени от лабораторията " Джаксън " в Кънектикът и на Университета в Бъфало. Те откриват, че в ДНК-то на праисторическите хора към този момент е бил разполагаем генът AMY1, който е виновен за синтеза на амилазата.

Амилазата пък е ензимът в човешката слюнка, който е виновен за разграждането на въглехидратите. Генът явно е бил заимствуван към този момент повече от 800 хиляди години и слага под подозрение редица теории.

Една от тях е, че античните хора са се хранили главно с протеини, като месо на разнообразни диви животни. От това пък следва развенчаването и на друга доктрина - че точно богатата на протеини диета е била виновна за развиването на човешкия мозък. Защото става дума за времена, когато нито хомо сапиенс, нито даже неандерталците към момента са се били появили.

" Проучването дава безапелационни доказателства за това по какъв начин молекулярната машина за преобразяване на сложни за мелене нишестета в елементарно налични захари е еволюирала при хората ", сподели асистентът в катедрата по антропология в Университета на Арканзас Тейлър Хермес пред CNN.

Според него новото проучване поддържа новата доктрина, че именно въглехидратите, а не протеините, са обезпечили енергийния взрив, нужен за увеличението на размера на човешкия мозък.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР