Иранският министър на петрола Джавад Оуджи заяви, че Русия ще

...
Иранският министър на петрола Джавад Оуджи заяви, че Русия ще
Коментари Харесай

Русия и Иран сключиха 20-годишно споразумение за отбрана и енергетика, което променя Близкия Изток

Иранският министър на петрола Джавад Оуджи съобщи, че Русия ще влага в петролните залежи на Иран. В момента седем петролни залежи се създават в Иран с вложения на разнообразни съветски компании, сподели той.

„ Днес 220 000 барела от производството на нефт в Иран са от тези залежи, в които са вложили руснаците “,  Оуджи, представен от Mehr News.

През януари Върховният водач на Иран аятолах Хаменей публично утвърди ново 20-годишно всеобхватно съглашение за съдействие сред Ислямската република и Русия.

Новата договорка включва дълготрайни съглашения за защитата и енергетиката. Новият контракт ще промени Близкия Изток вечно,  енергийният анализатор Саймън Уоткинс от профилираната медия Oil Price.

20-годишният „ Договор за основата на взаимоотношенията и правилата на съдействие сред Иран и Русия “ ще размени 10-годишното съглашение, подписано през март 2001 година (удължено два пъти по пет години).

Новият контракт е уголемен освен като дълготрайност, само че и като обсег и мащаб, изключително в секторите на защитата и енергетиката. В няколко връзки новата договорка добавя основни детайли от 25-годишното всеобхватно съглашение за съдействие сред Иран и Китай.

В енергийния бранш съглашението дава право на Русия на рандеман в иранския сектор на Каспийско море, в това число в евентуалното голямо находище Chalous. По-широката зона на Каспийския басейн, в това число находищата на сушата и в морето, се прави оценка консервативно на към 48 милиарда барела нефт и 292 трилиона кубични фута (tcf) природен газ в потвърдени и евентуални ресурси.

Преди това оценките бяха, че Chalous съдържа към 124 милиарда кубически фута (bcf) газ. Това се равнява на към една четвърт от газовите ресурси, съдържащи се в другото голямо находище на природен газ на Иран „ Южен Парс “, което съставлява към 40% от общите газови ресурси на страната и към 80% от добива на газ. Новите оценки са, че това са две залежи, на девет километра едно от друго, като Greater Chalous има 208 милиарда кубически фута газ, а Lesser Chalous има 42 милиарда кубически фута газ, което дава обща цифра от 250 милиарда кубически фута газ.

Същото право на първи рандеман за Русия в този момент ще се ползва и за огромните нефтени и газови залежи на Иран в Хорамшахр и околните провинции в Илам, които граничат с Ирак. Споделените залежи на Иран и Ирак от дълго време разрешават на Техеран да заобикаля глобите, наложени против неговия основен петролен бранш, защото е невероятно да се каже какъв нефт идва от иранската или иракската страна на тези полета. Това значи, че Иран може просто да ребрандира личния си глобен нефт като несанкциониран иракски нефт и да го изпраща на всички места, където пожелае, разяснява енергийният анализатор Саймън Уоткинс.

Бившият министър на петрола, Биджан Зангане, обществено акцентира тази процедура, когато през 2020 година сподели: „ Това, което изнасяме, не е под името на Иран. Документите се трансформират още веднъж и още веднъж, както и спецификациите. ” Друго преимущество на споделените полета е, че те разрешават дейно, свободно придвижване на личен състав от иранската към иракската страна, а потреблението на основни петролни и газови залежи в Ирак е основна част от дългогодишния проект на Иран, изцяло подкрепян от Русия, за създаване на „ сухопътен мост “ към крайбрежието на Средиземно море на Сирия.

Цената на всички създадени артикули, търгувани сред Русия и Иран, в това число военна и енергийна техника, е избрана в новата договорка, макар че също не е в интерес на Иран. За ирански артикули, изнасяни за Русия, Техеран ще получава индустриалните разноски плюс 8%. Тези експортни продажби за Русия обаче няма да бъдат трансферирани към Иран, а ще се държат като заем в Централната банка на Русия (ЦБР). Освен това Иран ще получи голямо понижение на обменните курсове щатски долар/рубла или евро/рубла, употребявани за пресмятане на неговите заеми в ЦБР.

Обратно, за съветски артикули, изнесени за Иран, Москва ще получи заплащането преди доставката и при обменен курс, който е от изгода за Русия. Нещо повече, базовата цена, преди да бъдат направени калкулации на обменния курс, ще се основава на най-високата цена, която Русия е получила през предходните 180 дни, без значение от продукта, който продава на Иран.

Споразумението планува модернизирането на оборудванията на основните летища и морски пристанища. Начело в листата на иранските летища са „ Хамедан “, „ Бандар Абас “, „ Чабахар “ и „ Абадан “.

В листата на морските пристанища са Чабахар, Бандар-е-Бушер и Бандар Абас. Освен правото на Русия на рандеман в иранския сектор на Каспийско море, тя също ще получи взаимни командни качества над северния сектор за въздушно-космическа защита на Каспийската зона на Иран.

„ Избран личен състав на Корпуса на гвардейците на Ислямската гражданска война ще бъде подготвен на най-новите съветски усъвършенствания на няколко ракети с дребен и отдалечен обхват – Х-47M2 „ Кинжал “, „ Искандер M “, РС-26 „ Рубеж “ и „ Авангард “ – преди да стартира проектът за производството им по лиценз в Иран, като задачата е 30% от тях да останат в Иран, а останалите да бъдат изпратени назад в Русия “, съгласно разбора на Oil Price.

„ Всичко това значи, че новото 20-годишно съглашение сред Иран и Русия ще промени пейзажа на Близкия Изток, Южна Европа и Азия, защото Иран ще има доста по-голям боен обхват, който ще му даде доста повече въздействие да направи политически претенции в този район. Този ​​обхват също по този начин значи, че страните в тези региони ще почувстват, че разновидността да не престават да разчитат на Съединени американски щати за тяхната отбрана е доста по-несигурен, в сравнение с беше преди “, разяснява Oil Price, написа
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР