Очаква повече от 120 милиона пасажери до 2030 г. Саудитска

...
Очаква повече от 120 милиона пасажери до 2030 г. Саудитска
Коментари Харесай

Саудитска Арабия строи най-голямото си летище

Очаква повече от 120 милиона пасажери до 2030 година
Саудитска Арабия има намерение да построи едно от най-големите летища в света. Ръкавицата е хвърлена и огромният план ще отвори порти през 2030 година и ще се състезава с летището в Истанбул по размери и обслужване на клиенти.

Проектът се строи в Рияд и ще носи името " Цар Салман ". Архитектите са сложили шест големи успоредни писти и годишно ще обслужва към 120 милиона пасажери годишно. Точно с подобен поток от пасажери, въпросното летище ще завоюва и премията за най-голямото в света, написа Aerotime.

Сметките на Saudi Inrastructure Expo показват, че летището ще помогне на годишното привличане на посетители в страната, а скокът ще бъде от 29 милиона до 120 милиона - последната цифра би трябвало да се реализира през 2030 година Прогнозите за 2050 година са за близо 185 милиона души. Самите полети също ще се усилят. Саудитска Арабия счита да посреща повече от 1 милион самолета на година, когато летището отвори порти.

Саудитска Арабия към този момент е обезопасила повече от 57 квадратни километра, които ще бъдат площта на тази територия. Летището се строи от Mace Group с партньорство за към 30 години, забавното е, че същата компания обслужва и летище Хийтроу.

Дизайнерите на летището са компанията Foster + Partners. Този план отваря повече от 150 хиляди работни места, когато стартира своята работа. Очаква се това да е най-голямото интернационално летище, което ще измести сегашния Цар Фахд, който в този момент обслужва близо 10 милиона души на година.

Разширяването на летателните сили на Саудитска Арабия демонстрира, че страната е подготвена да разшири и своя туристически отрасъл, който от години е желана дестинация за мнозина, търсещи съвършения необитаем оазис. Саудитска Арабия има проекти да трансформира Рияд в един от най-големите мегаполиси в света и да увеличи популацията до 15-20 милиона души.

Цар Фахд най-вероятно ще продължи да работи, само че във времето ще пренасочва пасажери към по-голямото летище. Въпросното летище е било издигнато като военна база, само че през днешния ден е преконструирано в цивилно летище и е връзка на 43 дестинации по света.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР