Интервю за Фокус с началния учител в 105-о училище в

...
Интервю за Фокус с началния учител в 105-о училище в
Коментари Харесай

Ралица Бъчварова, учител: Образованието е основен стълб за обществото

Интервю за " Фокус " с началния преподавател в 105-о учебно заведение в София Ралица Бъчварова.

Здравейте.

Здравейте.

С какво самочувствие посрещате 24 май и какво за вас е езикът и писмеността?  

24 май за мен е най-българският празник и постоянно буди огромно неспокойствие. Аз го посрещам, несъмнено, с горделивост, с наслада, тъй като е знак на нашата културна еднаквост и на духовното ни завещание. За мен като преподавател писмеността и езикът са основата, върху която се градят знанието и културата. Дават ни опция да се показваме, да споделяме опит, да поддържаме връзка между тях. Всяка година се пробвам да отида на празника, на площада измежду хората, да вземам участие в шествието, което стига до Националната библиотека и пред паметника на Светите братя Кирил и Методий. Самата атмосфера, която е изпълнена с възвишеност, с церемониалност, ме въодушевява и ме зарежда с доста положителна сила. И също по този начин желая да прибавя, че свързвам този празник с полученото от мен най-високо отличие за повсеместен принос в региона на образованието, грамотата " Неофит Рилски ", която ми бе връчена навръх 24 май пред Народния спектакъл. С убеденост мога да кажа, че всяко дете, което се научи да чете и написа, към този момент става част от един доста по-богат и по-смислен свят. Така че този празник ми припомня за задачата да въодушевяваме и да поддържаме учениците по техния път към знанието.

 

Как учениците възприемат празника?

 

Ние като учители се стремим да ги възпитаваме и да ги подтикваме да почитат наследството на нашите предшественици, да могат да схващат какъв брой е значимо образованието в живота на индивида. Смятам, че учениците, най-малко дребните, възприемат празника, 24 май, с интерес и с възторг, вълнуват се в подготовката за него. Например, с огромно предпочитание се включват в разнообразни действия. В часовете по " Човекът и обществото " ние учим за Светите братя Кирил и Методий, за това по какъв начин е основана глаголицата, по-късно и кирилицата от техния възпитаник. За смисъла, което е имала писмеността за българите. Изработваме разнообразни дребни книжки за живота и делото на двамата братя, работни листа, разнообразни други креативен планове, да вземем за пример тематични рисунки вършат, учат стихотворения, които са отдадени на Светите братя, пеем песни в час, свързани с празника. Учили сме и пеем химна на Кирил и Методий, дори съм им разказвала по какъв начин и по кое време е основан. И тези занимания освен ги обогатяват със познания, само че ги карат и да се почувстват свързани с българската история и просвета.

24 май може би е моментът да споменем немалкото учебни заведения в България, които са изоставени. Какво бихте споделили?

 

Ами какво? Тъжно е да се гледат тези празни здания, в които в миналото е кипял живот, имало е детска шум, обучавали са доста възпитаници. Всеки от нас е виждал такива запустели учебни заведения в селата, стоят празни, изоставени и се разрушават. Аз наскоро разбрах, че става дума за над 1000 такива учебни заведения в страната. Разбира се, това е обвързвано с демографския проблем в България, това, че доста дребни селища се обезлюдиха, популацията понижа или пък мигрира към огромните градове. Но всяко едно изоставено учебно заведение е изгубен късмет за младежите да получат обучение и да се развиват. И като си помислим, че в миналото нашите предшественици са събирали доброволни средства и благодарение на по-заможни българи са строили учебни заведения, а ние в този момент сме ги оставили да тънат в съсипия, няма по какъв начин да не ми стане болно. Аз имам вяра, че образованието е главен дирек за обществото и че е доста значимо да се влага в обновяването и поддържането на учебната инфраструктура, и не приказвам единствено за дребните обитаеми места изобщо. Трябва да се сплотяват напъните на общините, гражданското общество, в случай че може тези образователни заведения да се възродят даже и под някаква друга форма. Много от тези остарели учебни заведения са здания с историческа стойност и евентуално, не знам, само че може би биха могли да се реновират и да се трансфорат в културни центрове, в нещо друго. Децата по принцип би трябвало да имат право на еднакъв достъп до качествено обучение, по този начин можем да си подсигуряваме ярко бъдеще.

Участник сте в Академията за новаторски учители. Какъв е ползата, а по-късно и резултатът от нея?

Това е един извънредно новаторски и потребен план на издателство " Просвета ". Интересът към Академията беше забележителен. Всъщност това е една стратегия, която започва преди няколко години и дава опция на учителите да споделят своя опит с други учители, да показват своите образци за положителни практики по какъв начин урокът може да стане по-интересен, по-ангажиращ. Учителите показват разнообразни новаторски похвати, приложения, способи, които употребяват в своята класна стая по време на урока. И с тях заснехме една поредност от видео уроци с присъединяване на потвърдени учители от цялата страна и имаше доста добър отзвук, беше в помощ на огромна част от сътрудниците. Тази самодейност разрешава на учителите да сравнят това по какъв начин те работят с опита на други сътрудници, в други учебни заведения и региони на страната. Много е потребно и за младите учители, които в този момент навлизат в специалността и стартират своята кариера. Не знам, този план беше краткотрайно арестуван, поради пандемията, само че пък това издателство " Просвета " постоянно ни е подкрепяло и постоянно е търсело метод да ни даде най-хубавите учебници и образователни пособия, те са на европейско равнище, мога да кажа, получили са и награди, доколкото знам. Много спомагателни запаси включват в своите електронни учебници и това оказва помощ на учителите доста за основаването и подготовката на уроците. На мен персонално постоянно ми е било наслаждение да работя с тях и виждам, че и моите възпитаници ги харесват.

Покрай Академията ли се зароди концепцията за видеа в Tik-Tok, които вършиме?

Не, не е обвързвано съответно, по-скоро концепцията за видеа в Tik-Tok се зароди първоначално преди, не знам 4-5 години, когато той навлезе. Моите възпитаници ми демонстрираха платформата. И да ви кажа почтено, първоначално нямах доста положително отношение, само че по-късно, когато гледах прочут брой видеа и самия логаритъм откри какви желания имам и стартира да ми предлага повече видеа, които ми харесват. И аз осъзнах какви големи благоприятни условия има тази обществена медия и за образование и за влияние върху младежите, тъй като там най-вече са младежи. Така, този Tik-Tok стана бързо известен. И макар, че главно се употребява за развлечение, аз виждам капацитет за основаване на наличие с обучителен темперамент. Разбира се, видеата не би трябвало да са чисто дидактични, те наложително би трябвало да имат някакъв занимателен детайл, посредством който да се подадат нови познания. Важно е също по този начин да са къси, посланието да е синтезирано. Може, да вземем за пример го върша, в описанието на самото в идео да се зададе подобаващ въпрос, който да накара аудиторията да реагира, да се включи в мненията и по този начин се ангажират феновете да вземат участие в разискването на някаква тематика. И последователно започнахме да сътворяваме с мои възпитаници такова наличие, хем занимателно, хем ангажиращо, просветително, съответства пък и с моето занимание, което е пък да сътворявам видеа, да инсталирам. Това е за Tik-Tok, може да се употребява като инструмент за образование.

Какъв е вашият способ по-лесно да достигате до учениците?

Точно това е, би трябвало да бъде доста интерактивно, би трябвало да е занимателно, да е образно, те да се включват. Често дидактично преподаване не работи за актуалните възпитаници, просто не работи.

Появи се предложение за входни и изходни равнища в детските градини. Какво е вашето мнение?

Аз не съм осведомена, само че при всички положения считам, че децата не би трябвало да бъдат уплашени с мисълта, че би трябвало да вършат някакви проби по този начин, както те са в учебния стадий, даже да има, всичко би трябвало да е поднесено игрово, занимателно и по някакъв метод да се интегрира в техните ежедневни занимания, като това ги предизвиква, нали тяхната ученолюбивост, любовта към ученето.

Благодаря ви за този диалог, г-жо Бъчварова. Пожелавам ви още доста триумфи.

Благодаря ви и цветущ празник!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР