Увеличават се сигналите за ухапвания от отровни змии. Междувременно във

...
Увеличават се сигналите за ухапвания от отровни змии. Междувременно във
Коментари Харесай

Важни съвети какво да правим при ухапване от змия

Увеличават се сигналите за ухапвания от отровни змии. Междувременно във от ден на ден обитаеми места влечуги, въпреки и безобидни, стряскат популацията.

" Трудно е да се срещне отровна змия в града. В България има два типа отровни змии – пепелянката и усойницата. Пепелянката е публикувана в ниски места на страната, заобикаля обитаемоте места, само че има заплаха човек да я срещне, до момента в който усойницата е планински тип. Отровните змии са къси змии, доближават до 70 – 80 см, тялото им е доста по-дебело и натъртено, а главата им е с триъгълна форма, с присъща шарка ", разяснява пред Нова нюз херпатологът Емилия Вачева.

Тя уточни, че през последните десетилетия в България няма смъртни случаи след захапване на змия, и добави, че ухапването може да бъде рисково само за дребните деца. " За възрастен човек, ухапването не е смъртоносно. Добре е, когато се случи захапване, незабавно да потърсим здравна помощ. Симптомите след захапване, стартират да се развиват гладко – получава се гадене, повръщане, замаяност, повръщане и диария. Ако се случи в планината и няма по какъв начин да се върнем бързо, е добре да звъннем на Планинска избавителна работа. Хората имат време, не е нужно да се тича, тъй като придвижването може да популяризира отровата по-бързо в човешкото тяло. Добре е да е седнал, на сянка и да приема вода. Изсмукването на отровата е извънредно рисково ", сподели Вачева.

Тя подсети, че ухапването е защитна реакция и в случай че човек види змия, то той би трябвало да обезпечи пространство на влечугото да избяга. " Всички случаи от захапване от змия са след хващане на самите змии от хората. Ако не ги пипаме, няма по какъв начин да ни ухапят ", добави Вачева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР