Притежаването на кола може да бъде доста скъпо занимание, особено

...
Притежаването на кола може да бъде доста скъпо занимание, особено
Коментари Харесай

Това са нещата, които ви удрят по джоба: Дори дребни нередности карат колата да харчи повече бензин

Притежаването на кола може да бъде много скъпо занятие, изключително при момента с досадното зареждане на бензиностанцията. От него няма избавление, само че най-малко може да спестите някой лев  с вярно шофиране. Има избрани привички, които ви карат да харчите повече пари за гориво. Може би сте ги имали години наред, без даже да осъзнавате какъв брой ви костват. 

Агресивно държания на пътя

Когато непрекъснато шофирате над ограничаването на скоростта, " качвате се на багажника “ на колата оптред, сменяте внезапно лентите, ускорявате прекомерно бързо или спирате прекомерно внезапно, вие несъмнено сте нападателен вид на пътя. Това държание несъмнено е рисково, само че също и подсигурява загуба на гориво, написа AutoMedia.bg. Според Министерството на енергетиката на Съединени американски щати, агресивното шофиране може да усили разхода ви на гориво с към 33%, когато сте на автомагистрала. 

Например, когато натискате внезапно спирачки, вие губите гориво, като нарушавате инерцията на автомобила, което по-късно изисква повече сила (и повече бензин), с цел да възвърне скоростта. Затова гладкото и устойчиво шофиране е най-хубавото нещо за икономията на гориво на вашия автомобил.

Продължителен луфт

Празният ход е нещо, което не постоянно можете да избегнете, когато шофирате. Случва се, когато сте заседнали в запушване, чакате на светофар или  сте отишли да вземете детето от учебно заведение. Когато непрестанно оставяте мотора да работи за дълги интервали без придвижване, вие губите гориво. Според Министерството на енергетиката на Съединени американски щати, това харчи на вятъра всяка година към около 11 милиарда литра всяка година единствено в Съединените щати!

Какво би трябвало да направи човек по въпроса? Отговорът на това е елементарен: изключете мотора си при очакване. Разбира се, доста хора считат, че рестартирането на колата ви изразходва повече гориво, в сравнение с оставянето й да работи, само че това към този момент не е правилно. Модерните коли са основани да се оправят с постоянно рестартиране.

Всъщност множеството производители сега вадят коли с технология за автоматизирано прекъсване и пускане, която изключва мотора, когато колата ви спре. Освен че пестити, по този метод ще допринесете в не дребна степен за опазването на околната среда. 

В дълготраен проект спестявате малко пари от бензин и удължавате живота на колата си. Така че идващия път, когато се окажете, че работите на луфт повече от минута, помнете колк може да губите.

Неефективно обмисляне на маршрута

Чрез деликатно обмисляне на вашите направления на шофиране можете да намалите времето, което прекарвате на луфт в трафика. Както обсъдихме по-рано, това е един от методите за пилеене на гориво. Съществува  карта за оценка на световния трафик INRIX, която твърди, че средностатистическият американски водач е прекарва към 51 часа в запушване през годината. А в този момент си представете какъв брой гориво може да отиде наразно.

Когато планирате маршрутите си благодарение на приложения като Гугъл Maps, с цел да избегнете тапите, пестите доста. Освен това се пробвайте да комбинирате няколко дребни пътувания в едно дълго. И, в случай че е допустимо, пробвайте да карате  извън пиковите часове.

Планирането на вашите направления не би трябвало да е досадно — всъщност стана доста по-лесно с GPS навигационни системи и приложения за смартфони като Waze и Гугъл Maps. 

Претоварване на колата

Знаете ли ограничаването за тегло на вашия автомобил? Това не е нещо, за което доста от нас постоянно мислят. Това обаче е информация, с която би трябвало са сте наясно, има я в управлението. Когато добавите прекалено много тегло към колата си, двигателят би трябвало да работи доста по-усилено, с цел да се движи, форсира и поддържа скорост. Така изгаря повече гориво, с цел да генерира цялата мощ, от която се нуждае.

Претоварването също оказва спомагателен напън върху други съставни елементи на автомобила, като системата за окачване, спирачките и гумите. Последните се износват по-бързо, когато непрекъснато са под ненужно тегло. Гумите, които се износват неравномерно, могат да доведат до по-висок разход на гориво. Да причинят превъртане, което може да повлияе на потреблението на бензин. Да не приказваме за заплаха от злополука!

Въпреки че наподобява комфортно да заредите колата си с всичко, което ви е належащо, помислете какъв брой гориво ще изразходва колата и по какъв начин цялата тази тежест може да повлияе на найната продуктивност. Освен от бензин сигурно ще пестите  от пари за поддръжка, която идва с ремонтите на натоварените елементи. 

Претоварването също оказва спомагателен напън върху други съставни елементи на автомобила, като системата за окачване, спирачките и гумите. По-специално, гумите се износват по-бързо, когато непрекъснато носят ненужно тегло. Гумите, които се износват неравномерно,  могат да доведат до по-висок разход на гориво. Износените гуми също могат да причинят превъртане, което може да повлияе на потреблението на гориво от вашия мотор.

Така че, макар че може да наподобява комфортно да заредите колата си с всичко, което мислите, че може да ви е належащо, помислете какъв брой гориво ще изразходва колата ви и как цялата тази тежест може да повлияе на цялостната продуктивност на колата. Като поддържате натоварването на вашето транспортно средство в границите на предложените от производителя граници и избягвате ненужното тегло, можете да спестите гориво, да намалите износването на колата си и да се притеснявате по-малко, че ще харчите повече пари за поддръжка в дълготраен проект.

Пренебрегване на рутинната поддръжка

Поддръжката на автомобила в никакъв случай не би трябвало да бъде нещо, което отлагате. Тя пази вашата кола в положително работно положение. Това включва рутинни задания като промяна на маслото, промяна на въздушния филтър и баланс на гумите. Когато отлагате тези неща, вашият мотор страда. Трябва да работи повече и да употребява повече гориво.

Редовната поддръжка може да поддържа автомобила ви пестелив. Той също по този начин поддържа колата ви в ред, оказва помощ ви да избегнете непредвидени повреди и удължава живота на мащината. Например, когато сменяте маслото постоянно и поддържате всички течности цялостни, като охлаждащата течност, спирачната течност и трансмисионната течност, ще гарантирате, че моторът и другите съставни елементи са добре смазани. Така моторът е малко евентуално да прегрее, да се повреди или да изгълта повече гориво от нужното.  Спестените пари от бензин няма да са малко, за ремонт няма въобще да приказваме, изключително в случай че е на мотор.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР