Името Хенри Ейвъри може да е псевдонимАмериканският археолог-любител Джим Бейли

...
Името Хенри Ейвъри може да е псевдонимАмериканският археолог-любител Джим Бейли
Коментари Харесай

Избягал в Америка: Разкрито е изчезването на най-богатия пират в света

Името Хенри Ейвъри може да е псевдоним
Американският археолог-любител Джим Бейли разкри тайната на мистериозното изгубване на „ краля на пиратите “ Хенри Ейвъри след обира на индийски транспортен съд в края на XVII век. Бейли счита, че морският бандит се е укрил в северноамериканските колонии, където се е разплащал с арабските монети, откраднати по време на абордажа на кораба.

Арабски монети от XVII век, открити на разнообразни места в Нова Англия, могат да хвърлят светлина върху загадката за изгубването на британския корсар Хенри Ейвъри, който беше наименуван от съвременниците си „ кралят на пиратите “.

Според организация AP, първата от монетите е открита в градина в Мидълтаун, Роуд Айлънд с железен детектор още през 2014 година от дилетанта археолог Джим Бейли. Сечена е през 1693 година в Йемен и е в чудесно положение. Той също по този начин се снабди с други антични монети на колонистите, тока за обувки от XVIII век и няколко патрона за мускети. Други монети са открити в щата Масачузетс (10 броя) и щата Кънектикът (2). Открити са общо 15 арабски монети (3 в щата Роуд Айлънд).

Отбелязва се, че Бейли е намерил документи, свързващи тези монети с пирата Ейвъри, който е бил преследван след нападението над индийския транспортен съд, пренасящ мюсюлмански поклонници от Мека. Това се е случило през 1695 година

Златото, среброто и други бижута на обща стойност $108 млн. станаха плячката, която го направи най-богатия корсар в света. Грабежът беше съпроводен от убийствата на мъжете и изнасилванията на дамите. Смятало се, че след сполучливия обир Ейвъри е избягал на Бахамите и се е скрил там. Обявена е огромна премия за главата на пирата, само че точното му местоположение остава неразбираемо. Известно е единствено, че през 1696 година Ейвъри отплава за Ирландия и оттогава следите му се губят.

Има версии, че капитанът е умрял в друга морска борба или е банкрутирал и е починал безпаричен в британското графство Девъншир. Според Бейли новооткритите доказателства сочат, че Ейвъри се е укривал в американските колонии за известно време. Между другото, той в никакъв случай не е бил заловен.

" Това е нова история за съвсем съвършеното закононарушение, - акцентира Бейли. - Ако потърсите в Гугъл за " първото търсене в света ", и тогава излиза името на Ейвъри. Всички търсеха тези момчета ".

Изследователят допуска, че оказвайки се в Северна Америка, нарушителят е употребявал плячката от индийския транспортен съд, в това число и арабските монети, при комерсиалните си интервенции. Бейли счита, че парите от Йемен надали са били благосъстоятелност на колонистите, пристигнали в Новия свят, с цел да си изкарват прехраната.

„ Вероятно някои от членовете на екипажа на Ейвъри са съумели да се открият и интегрират в Нова Англия “, сподели археолога Сара Спортман от Кънектикът.

В същото време е известно, че английските управляващи са издирвали съучастниците на Ейвъри. Например генерал-губернаторът Ричард Кут оповестява за ареста на двама хипотетични пирати от екипажа на Ейвъри. И все пак, без указания да ги изпрати в Англия и без доказателства, с цел да ги съди в Америка, той трябваше да пусне обвинените под гаранция.

Една от хипотезите е, че в Северна Америка Ейвъри може да се е представял за търговец на плебеи. Бейли има вяра, че по пътя си към Бахамите пиратът е спрял на френския остров Реюнион, с цел да си купи черни плебеи.

Археолозите и историците, осведомени с откритията на Бейли, са уверени, че резултатите от неговата работа разкриват една от главните престъпни загадки в света.

„ Намирането на тези монети е огромното събитие за мен. Историята на капитан Ейвъри е доста значима. Тези дребни предмети ще ми оказват помощ да обясня доста “, споделя Марк Хана, помощник по история в Калифорнийския университет в Сан Диего и специалист по пиратството.

През 1690-те години синът на капитана на търговски транспортен съд Ейвъри се прочу със своите грабежи във водите на Африка и Южна Азия и се трансформира в воин на приключенските романи. За първи път биографията му беше оповестена през 1724 година от писателя Даниел Дефо в книгата „ Обща история на пиратите “.

Има версия, че същинското име на пирата е Бриджман и той си е взел псевдоним, с цел да не компрометира своите близки.

През март 2021 година се оповестява, че на остров Лесбос в Егейско море е открита благосъстоятелност на известния пират Хайредин паша Барбароса - турска баня от XVI век. Там имаше зони за горещи, топли и студени бани с огнища под тях. Това е най-старият от този жанр обект, открит на острова.

(Превод за „ Труд “ - Павел Павлов)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР