Имат покана да рисуват и в Областното управление на МВРЕдна

...
Имат покана да рисуват и в Областното управление на МВРЕдна
Коментари Харесай

Губернатор даде сграда за детски стенописи и рисунки

Имат покана да рисуват и в Областното ръководство на Министерство на вътрешните работи


Една цяла стена от фоайето на Областната администрация в Шумен към този момент е изрисувана от надарените ръце на деца. Гостоприемният основател е губернаторът проф. Стефан Желев, а майсторите на четката са 11 младежи от 7 “Д ” клас на учебното заведение по изкуствата в града “Сава Доброплодни ”. До деня на общителната покана учениците, въпреки и ученици на паралелка по изобразително изкуство, не били правили толкоз огромна творба и то на стена. Широка над 9 метра, висока повече от 3.
 14_3  14_2  14_1
“Може до момента да не сме изработвали стенописи, само че не се притеснихме. Гласуваха ни доверие, беше предизвикателство и го оправдахме. Всички бяхме уверени в себе си с подобен прелестен учител… ”, смее се най-малкият участник – 12-годишната Деница след добре свършената работа. Тя е съименничка на преподавателката по изобразяване и тяхна класна Деница Спасова.

А по какъв начин администрацията решила да повери коридора на дребните зографи? Станало след няколко срещи в шуменски общини във връзка европредседателството, където се коментирали 10-годишните изгоди от участието ни в Европейски Съюз. На служителите от регионалната администрация им хрумнало, че не е зле и децата да кажат какво мислят по тематиката “Съединението прави силата – Българското председателство на Съвета на Европейския съюз ”, само че с четка и бои. “Решихме да попитаме тези начетени дребни гении по какъв начин наподобяват нещата през техните очи и те доста бързо показаха план ”, изяснява проф. Желев.

Изобщо не се изненадал, че в стенописа гениите заложили на културно-историческо завещание, което е горделивост за всички българи. В Шуменска област, където са двете първи столици на българската страна, изобилства от монументи, които би трябвало да покажем на европейците. Децата вплели в паното присъщи детайли от Голямата базилика в първопрестолна Плиска, от Златната черква във Велики Преслав, застъпили Шуменската цитадела, Паметника “Създатели на българската страна ”, знак на над 1300-годишната ни история. Не не запомнили и първото българско читалище “Добри Войников ” в Шумен, както и другата национална емблема – Драматично-куклен спектакъл “Васил Друмев ”. В центъра на композицията е световният знак на България – Мадарският конник.

Уникалният скален релеф дребните художници изработили в действителност релефно, ползвайки техниката папие маше. Прави се с хартия, знаят майсторите. В случая били употребявани вестници, натопени в лепило С-200, изяснява преподавателката Спасова. Добавили и пясък за издръжливост, и релефът станал корав като камък. Последвало оформяне и дозаглаждане с гипс.

Всички останали детайли от европаното са рисувани с акрилни бои. Ползвани са оцветители за латекс, с които се работи по-лесно и не оскъпяват стенописа. Не повече от 40 лева са изхарчени за материали, а детският труд и гений са скъпи, споделя учителката.

За да сътворят паното, три седмици след образователните часове запалянковците се пренасяли в Областната администрация, с цел да рисуват. Опъвали въжета, тъй като няма толкоз огромен пергел за акуратност на някои елементи. Сменяли се на групи по 3-4 деца и най-малко по два часа прекарвали измежду служителите. На финала изрисували звездите, знак на страните членки на Европейски Съюз.

От регионалната администрация сложили в коридора особено насочващо осветяване към стенописа. Крайният резултат си коствал старанието, безапелационни са създателите Ния, Деница, Елица, Елина, Симона, Християна, Зейнеб, Гергана, Валентина, Никол и единственото момче Оуз. Освен че придобили самочувствие, научили и доста за района, тъй като до плана не били посещавали някои от историческите места на Шуменско. Видели, снимали и чели.

Има още бели стени в регионалната администрация, споделя след сполучливия стенна живопис губернаторът проф. Желев и към този момент има концепция за нова ученическа галерия. И различен път във фоайето са излагали картини на деца, само че в този момент той е решил да смъкна редицата с портрети на някогашни регионални шефове и това място също да се заеме от творби на изкуството. Рамките на губернаторските фотоси ще се употребяват за новите училищен рисунки. Ликовете на някогашните губернатори ще се запазят, само че ще се въртят на екран, дружно с още информация за регионалната администрация.

Докато майсторите на стенописа рисували онлайн пред администрация и гости, много хора се впечатлили и към този момент имат покана за изява и в постройката на шуменската полиция. Директорът на ОДМВР-Шумен Ялчън Расим обмисля тематиката.

Спасова има вяра в уменията на възпитаниците си и изяснява, че от учебното заведение са им поверявали направата на декори за празници. Преди първия образователен ден м. година насмалко да им възложат изрисуването на фасадата на физкултурния салон. Наложило се обаче издигане на скеле поради височината. Единствено от съображения за сигурност учителката не качила учениците, а нарисувала внушителната емблема на учебното заведение благодарение на сътрудници.

Участието в евростенописа ще се брои за сполучливо изпълнена практическа задача и учениците ще получат заслужени шестици, споделя Спасова. Досега ги е водила на пленери в Трявна и по морето. Предстои екскурзия-пленер в Румъния.

А в случай че в това време някой пожелае да изрисува стаята си вкъщи, родителите не трябва да имат терзания в крайния резултат. На създателите би трябвало да се дава независимост за деяние.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР