Дрехите убиват планетата и нарушават човешките праваИван Стамболов – Сула,

...
Дрехите убиват планетата и нарушават човешките праваИван Стамболов – Сула,
Коментари Харесай

По-бедни, по-болни, по-луди

Дрехите убиват планетата и нарушават човешките права

Иван Стамболов – Сула, коментар особено за Tribune.bg    

Не че е значимо, само че в границите на няколко дни вестник 24 часа излиза с втори материал (или най-малко аз толкоз съм хванал) в агитация на джендъро-зелената олигофрения. Първият беше за Евровизия, а с втория ще се занимаем в този момент. Предупреждавам ви, че е още по-скандален. Види се, 24 часа са взели отнякъде някой лев и са врътнали дупцето наляво към дъгата, само че това си е тяхна работа. Въпросът въобще не е кой накъде се е завъртял и от кое място е изкарал парички, да са живи и здрави. Мнозина го вършат и дори се гордеят с това. Въпросът е в притеснителната ескалация на демократичното пропагандно безумство. Въпросът е и в това, че се задават избори за Европейски парламент и всичко това, за което сме говорили и за което ще приказваме в този момент, левите либерали и съвременни марксисти имат намерение да извършат в границите на идващия мандат, който чакат да им гласувате.

Та става дума за следното. Под заглавие „ Тъмната страна на стилната промишленост “ ни се предлага несвързана публикация на тематика по какъв начин човечеството употребява прекомерно доста облекла, тъй като зли капиталисти го изкушават и по този метод заплашват планетата и нарушават човешките права. Да, подзаглавието е тъкмо това:

„ Десетилетия наред модата заплашва планетата
и нарушава човешките права “

Казвам „ несвързана публикация “, тъй като (не че това има някакво значение на фона на бруталната идеологическа диверсия) текстът е нескопосано скърпен от няколко части, явно подадени на авторката като задание от горната страна. Първата част „ потвърждава “ какви са етичните и екологичните провали, които нанася производството на облекла.

Етичните са, че за производството на парцалки са впрегнати милиони хора от Третия свят при нецивилизовани трудовоправни връзки. Тоест по този начин се нарушават правата. В Бангладеш се срутила 8-етажна шивашка фабрика и починали 1000 души. Това иде единствено да подчертае общата картина на големия бранш. И на това нещо би трябвало да се постави край, тъй като е нездравословно. Разбира се, никой от бранителите на човешки права не се пита какво ще стане с милионите онеправдани служащи, в случай че ишлемето спре.

Природата пък се поврежда от модата по следния метод. В Бразилия виреели някакви растения, които задържали вода в почвата, обаче вместо тях в този момент гледали памук за потребностите на международната конфекция. Памукът се пръска с пестициди и това унищожава освен природата, само че и локалното население. Нищо че му дава занаят, какъвто другояче не би имало.

Ами вълната? Тук идва втората огромна кръпка и тя е отдадена на някаква съвсем баснословна лама в Перуанските Анди. Тя се споделя „ викуня “ и всъщност е дива алпака с още по-фина вълна, само че пък по-къса и по-трудна за предене – не забравяйте това, тъй като е от съдбоносна значимост за ориста на планетата и за човешките права! Веднъж годишно локалното население върви и я стриже на място. Доходен бизнес като трюфелите в Емилия-Романя. От тази вълна след това се правели пуловери, един от които коствал 9000 $. От този прекомерно дълъг роман за ламата аз не съумях да схвана по какъв метод нейната свръхскъпа вълна вреди на планетата или на човешките права. Защо ни го описаха? Може би колкото по-скъпо е нещо, толкоз по-голям е въглеродният му отпечатък, знае ли човек! В подобен случай какъв ли ще да е въглеродният отпечатък на часовника Patek Philippe Grandmaster Chime, който Силвестър Сталоун се кани да продаде сред 2.5 и 5 милиона $? Сигурно колосален, несъмнено колкото на трите Марици, взети дружно.

Не се отегчавайте, готиното занапред следва. Следващата кръпка хвърля лъч вяра. Тя е озаглавена

Законопроектът, който ще избави света

Както сами се досещате, целият този агитационен текст е формиран точно за да се спомене „ законопроектът, който ще избави света “. Какъв е той? Тръгвайки от печалната констатация, че „ модата е хронично подложена на незадоволително контролиране “ (какъв език единствено!), публикацията ни оповестява, че през март Националното заседание на Франция единомислещо е приело законопроект, който постанова строги наказания за продажбата на артикули на бързата мода според от тяхното влияние върху околната среда. Те са под формата на спомагателен налог, проникновено наименуван „ налог грях “, евентуално с цел да може след 2030, когато законът ще влезе в действие, грешниците ще могат да бъдат освен глобявани, само че и изгаряни на клада. Когато законът влезе в действие, ще плащаме по 10 Евро повече за дреха, т.е. за едни летни панталони от 30 лв. към този момент ще плащаме 50. Ей по този начин, за оня, дето духа. Каква е задачата: да сме грозни или да сме голи? Освен това ще се забрани рекламата на тези артикули, с което евентуално се цели да се ударят уеб страниците. Така че през 2030 ще имаме билбордове на казинà и рулетки, само че не и на къси панталони.

„ Този ход е значима стъпка от възходящия надзор върху въздействието на модата “ – написа в публикацията. А какво ще стане с тази не дребна облага от по 10 Евро на парцалче? Не, нямало да се открадне или да отиде за финансиране на джендър идеологии. Щяла отиде за „ субсидиране на предприятия, които работят за възстановяване на екологичния отпечатък на промишлеността “. Пълен делириум!

Какъв е изходът

Не, не е с въпросителна. Те не питат, те ни оповестяват. За наше сведение. Научаваме, че не всичко е изгубено, тъй като вижте младите: тези от поколението Z отдавали огромно значение на „ екосъобразността на даден бранд “, т.е. сред Армани и Черути щели да изберат това с по-малкия въглероден отпечатък. Сладури. За да могат обаче, евентуално щ задължат производителите да означават върху етикетите и въглеродния отпечатък на дрехата – боксерки – по-голям отпечатък; слипове – по-малък. А поколението Z задълбочено ще избира. Е, има несъмнено и недоотмрели консуматори. Това са представителите на поколението Х (1965-1981), които към момента се интересуват от цената, качеството и стила, в сравнение с от въглеродния отпечатък. Примитиви! Аз пък, който съгласно тая парадигма ще да съм от поколението W, тъй като съм роден малко преди поколението Х – през 1963 – аз несъмнено съм още по-голям троглодит, тъй като не се интересувам дори и от цената, а единствено от качеството и стила. Срамота е, че съм още жив! Такова изкопаемо…

За край на публикацията служи един напълно дребен, къс като афоризъм фрагмент (защото евентуално мечтаният размер на текста към този момент се е натрупал), за някаква българска студентка по мода, която основала сбирка напълно от парцали. „ Вместо да закупувам платове от изкуствени материи и това да се трансформира в следващия текстилен боклук, залагам на части плат, които ще бъдат трансформирани по този начин, че даже няма да се разбере, че са от останки “, споделила била дизайнерката. С което аз разбирам, че планетата е избавена, а човешките права – възобновени. Така ли е, вярно ли съм схванал?

Не знам кому е нужно всичко това. Вероятно на някакви тайнствени господари на света – най-вероятно извънземни, – които желаят да създадат хората по-бедни, по-болни и по-луди. Защо? За да ги пасат и стрижат като стадо. Ами огромните богаташи, милиардерите? Не ставайте наивни! Това са извънземни, маскирани като хора.

Забележете по какъв начин нещата стават едно по едно разкош, който не е обичайно да си разрешаваме. Автомобилите са разкош, цигарите са разкош, месото е разкош, електричеството, парното. Фармацевтичните магнати имат потребност не от здрави, а от заболели хора и то не от случайно, а от хронично заболели. Достатъчно леко заболели, с цел да не умрат и да не престанат да купуват медикаменти.

Заливат човечеството с агитация като тази в публикацията, за която приказваме. И тази агитация не е единствено в медиите, само че и в спорта, в киното, дори и в песенните състезания като последната Евровизия. Коват се теории, коват се идеологии – джендър, пантеизъм, синкретизъм, релативизъм, икуменизъм, приемливост, политкоректност, отвод от всякакво изпитание, от всякаква упоритост. Непрекъснато би трябвало да има някакъв боязън – нуклеарна война, пандемия, астероид… Бедни, заболели и луди – такива ни желаят рептилите, които и да са те. А може ида са прави, тъй като надали се управлява елементарно такава голяма маса от неуки, хищни, зли и жестоки бозайници, каквито са индивидите. Ако не сме в непрестанен стрес, току-виж сме се изяли един другиго. Но даже да е по този начин, дано се изядем по собствен избор, а не да пристъпяме бездушно, инженерствани от подмолни сили.

Това с рептилите беше подбив, не си мислете, че в действителност позволявам да са ТЕ. Но това не значи, че няма осъзнато зло, личностно зло, от което произтича всичко. Не значи, че см жертва на стихийни процеси, а не на проведен скрит план. Това зло ще блъска по вратата на сърцето ни и от нас, от нашата обич към Истината и Доброто зависи дали ще го пуснем да влезе. Освен това мисля, че Картаген би трябвало да бъде опустошен.

***  

Иван Стамболов е хоноруван сценарист и продуцент в Българска национална телевизия, БНР и „ Дарик “ до 1994, а по-късно се заема с консултантски бизнес, с който се занимава и до през днешния ден – най-вече в региона на медиите и политическото позициониране.

През последните години поддържа лични публицистични рубрики в печатни и интернет издания. Автор е на книгите „ Безобразна лирика “ (пародия); „ Додекамерон “ (12 новели), романите „ Янаки Богомил. Загадката на иконата и слънчевия диск “ и „ Янаки Богомил 2. Седем смъртни гряха “; сборниците журналистика „ Дзен и изкуството да си обършеш гъза “, „ Картаген би трябвало да бъде опустошен “ и „ Тънкият гласец на здравия разсъдък “; систематичното управление „ Технология и философия на креативното писне “.

Бил е колумнист във вестниците „ Пари “ и „ Сега “, сп. „ Економист “ и уеб страниците „ Уеб кафе “ и „ Топ вести “, а понастоящем – във в. „ Труд “ и „ Нюз БГ “. Автор е на един от най-популярните български блогове Sulla.bg, притежател на огромните награди на Българската WEB асоциация и Фондация „ БГ Сайт ”. Член на Обществения съвет на Българска национална телевизия и на Творческия съвет към Дирекция „ Култура ” на Столична община. 


 

FaceBookTwitterPinterest

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР