Популярен наш телевизионен водещ и писател каза какво чувства на

...
Популярен наш телевизионен водещ и писател каза какво чувства на
Коментари Харесай

Сиромахов: Границите на нашия език са границите на нашето мислене

Популярен наш ефирен водещ и публицист сподели какво усеща на днешния ден.

Буквите и словото ни дават опция да погледнем света през тях, да научим доста неща и да изразим себе си. Границите на нашия език са границите на нашето мислене, тъй като човек мисли в думи и смисълът ще бъде заключен в тях. Това сподели в предаването " Денят на фокус “ на Радио " Фокус “ писателят и драматург Иво Сиромахов.

" Замяната на думите с картинки и емотикони свежда възприятията ни до не повече от пет, тъй като когато нямаш словото с цел да ги изразиш, и възприятията ти се опростяват и ставаш един не просто простомислещ, само че и просточувстващ човек. “

По думите му с цел да се запази полезността на думите е добре да ги използваме свястно и да не злоупотребяваме с тяхното значение, тъй като " и при думите има инфлация. Когато една дума доста постоянно се върти в приложимост, тя губи смисъла си, тя става куха фраза. И най-често това се вижда в политическия език, в политическото говорене – там постоянно са употребяват никакви изречения, които нищо не значат, “ сподели той и изясни, че езикът на всеки човек е плод на това какъв брой книги е прочел и че колкото повече четеш, толкоз повече е богат речника ти, написа ruse24.bg.

Любими му български създатели от XIX век са Захари Стоянов и Алеко Константинов, от ХХ век майсторите на словото Йордан Йовков и Йордан Радичков, Пейо Яворов, Димчо Дебелянов. " От XXI век нямам обичан създател, тъй като считам, че качеството на литературата падна, и освен в България. Не се пишат чак толкоз запаметяващи се произведения. Няма огромен написан разказ на XXI век, “ изясни той и добави, че книгите, които са белязали живота му са доста – в листата, който е направил неотдавна, е съумял да ги сведе до 70. " Аз съм доста четящ човек и мога да кажа, че обичаните ми книги са към 300. И това са тези, които постоянно прелиствам. “

Новият му алманах " Очила и нови разкази “ излиза в допълнено издание с 13 нови описа с сантиментален и халюцинационен привкус, " фантасмагории в областта на сънищата, в тези пространства, в които действителността и въображението се преплитат “.

" Второто допълнено издание на " Очила “ се случва поради това, че тия разкази развълнуваха хората и мисля че този вид неспокойствие и за мен е значим, тъй като това е едната страна на моето схващане, на моето сърце. Това са малко като приказки за възрастни. Всеки публицист написа въз основа на личните си прекарвания и основава свят, който отразява действително съществуващи неща. Не може да направиш свят, който не си видял, не си претърпял, “ изясни Иво Сиромахов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР