България много ясно научно и последователно трябва да опровергава неистините,

...
България много ясно научно и последователно трябва да опровергава неистините,
Коментари Харесай

Петър Стоянович: Трябва да напомняме на Русия откъде дойде азбуката им

" България доста ясно научно и поредно би трябвало да опровергава неистините, които се популяризират във връзка с нейната история и просвета. Българската страна би трябвало да припознае като първостепенна задача отбраната на своята правдива идея, само че това не може да се реализира, в случай че тя не влага пари и старания в тази посока ", съобщи в изявление за БГНЕС проф. Петър Стоянович, историк, лекар на историческите науки и професор в Института за исторически проучвания на Българската академия на науките.

Според проф. Стоянович, за жалост, тази отбрана не постоянно става по най-активния и верен метод.

„ Имам задоволително доста сътрудници от множеството университетски звена в България, които са уверени и стимулирани да го вършат. Въпросът е, че тази акция би трябвало да започва на едно високо държавно равнище. У нас има задоволително политици и държавници, които мислят по верния метод. Тук е въпросът, че не всеки път множеството от тях попадат във властта, която би трябвало да сътвори изискванията за тази национална теория. Нуждаем се от ясна финансирана национална теория за българския език и българската нация и като цяло за българското бъдеще “, акцентира той.

Проф. Стоянович разяснява и към момента публикуваното мнение по света, че кирилицата е „ съветска писменост “.

„ И до през днешния ден можете да видите в Русия по какъв начин ви подканят да напишете нещо на „ съветската писменост “. Това е един древен инстикт от минали времена, продължени и през днешния ден, когато Москва желае да играя флагман и покровител на славянството и православието. Не е елементарно, само че би трябвало да продължим да им подсещаме от кое място пристигна писмеността им “, акцентира той.

Историкът счита, че би трябвало да дадем на света ясно да разбере, че в основата на тази писменост, която се употребява и от нас, и от няколко други страни стоят напъните на българския княз Борис Михаил да опази учениците на светите братя Кирил и Методий и да им даде опция да основат тази изключителна, епохална оригиналност – да основат една нова писменост и да убедят доайените на християнския свят да признаят славянския за литургичен език. „ В това е и епохалното, което направил княз Борис “, добави той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР