Хомофобски и женомразки скандални изявления, демонстрация на носталгия по военната

...
Хомофобски и женомразки скандални изявления, демонстрация на носталгия по военната
Коментари Харесай

"Бразилският Доналд Тръмп" е фаворит за президентските избори

Хомофобски и женомразки скандални изказвания, проява на носталгия по военната тирания: макар злобния си език Жаир Болсонаро е обожаван от милиони бразилци, което го прави един от любимците за президентските избори през октомври.

За съперниците му 63-годишният народен представител наподобява като чучело на крайната десница, което ускорява напрежението в мощно разграничена Бразилия. Но поддръжниците му го считат за избавител на родината в заплаха. Апропо, второто му фамилно име е Месиас, " избавител " на португалски, а най-запалените му почитатели го назовават " о мито " ( " митът " ).

Мит, поддържан с експертна приложимост на обществените мрежи и на дребни провокационни изрази за медиите. Със зелени пронизващи очи и грижливо сресани посивяващи коси, някогашният армейски капитан е непокътнат от лавината от корупционни кавги, разкъсващи Бразилия. Той обича да тества известността си на летищата, където негови последователи постоянно го стопират за селфита.

" Болсонаро е светлината в края на тунела. Той е единственият претендент, който в действителност съставлява бразилския народ, с цел да се отървем от корупцията ", съобщи пред Агенция Франс Прес една от неговите поддръжнички, Агнес Плошарски, 47-годишна рекламна агентка, на летището в южния град Куритиба.

Жаир Болсонаро получава поддръжката на близо 20% от имащите желание да гласоподават, което би го сложило отпред на първия тур на президентските избори, само че социолозите не плануват да завоюва втория тур. Той е изключително известен измежду младежите (26%) и измежду най-богатите, като флиртува и с евангелистите, изключително с гневните си речи срещу абортите.

Политическата линия на Жаир Болсонаро е неразбираема, както демонстрират множеството промени на политическата му принадлежност през годините. Програмата му в икономическата сфера е също толкоз мъглява. Въпреки това пазарите почват да го одобряват насериозно, до момента в който известността му в изследванията пораства.

Водеща в програмата му е битката против несигурността. " Да се даде право на носене на оръжие на положителните хора ", приканва той във видеозапис, оповестен в обществените мрежи.

 Поддръжник на Болсонаро носи маска на Доналд Тръмп по време на конвенцията на Социаллибералната партия
© Ricardo Moraes, Reuters

Поддръжник на Болсонаро носи маска на Доналд Тръмп по време на конвенцията на Социаллибералната партия

Подемайки класическия претекст на радикалната десница " всичките са корумпирани ", той пробва да се сложи над мелето. Но за разлика от Доналд Тръмп, с който постоянно го съпоставят, Жаир Болсонаро към този момент има зад себе си дълга политическа кариера - той е народен представител от 1991 година

" Той приказва за " политиците ", като че ли не е част от този свят. Успял е да си сътвори имиджа на мощен водач, придържащ се към твърдата линия, който ще се бори с корупцията ", изяснява Микаел Моалем, професор по право във фондация " Жетулио Варгас ".

Роден през 1955 година в Кампинас, покрай Сао Пауло, в семейство от италиански генезис, Жаир Болсонаро е изкарал по-голямата част от политическата си кариера в Рио де Жанейро, където беше определен за общински консултант през 1988 година и три години по-късно завоюва първия си мандат за федерален народен представител.

В Народното събрание Жаир Болсонаро се отличи повече с гафовете си в пленарната зала, в сравнение с с проектозаконите, като за 27 години е съумял да прокара единствено два.

През 2014 година той провокира скандал, нападайки жестоко лявата депутатка Мария до Розарио. Болсонаро ѝ сподели, че " не заслужава " да я изнасили, тъй като е " прекомерно грозна ". Две години по-късно той похвали човек, изтезавал арестувани по време на военната тирания (1964 - 1985 г).

Болсонаро прави и от ден на ден хомофобски изявления: в изявление за сп. " Плейбой " през 2011 година той съобщи, че избира синът му " да почине в злополука ", в сравнение с да научи, че е хомосексуален.

Въпреки че през последните няколко месеца изявленията му са по-сдържани - президентските упоритости задължават - той не става по-приемлив в очите на обичайните партии предвид на вероятен съюз преди втори тур.

" Тъй като електоратът е доста разпилян, без нито един един претендент, който да има съществено предимство в изследванията на публичното мнение, не се знае дали ще може да притегли гласовете, дадени за тези, които бъдат отстранени на първия тур. Това не е сплотяващ претендент ", споделя Микаел Моалем.

Ако той не реализира задачата си, има кой да поеме щафетата: тримата му синове са определени на разнообразни политически постове - единият паралелно с него в националния парламент, различен - в общинския съвет, а третият - в Народното събрание на щата Рио де Жанейро. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР