Хърватските власти подкрепят инициативата на Европейската комисия (ЕК) за намаляване

...
Хърватските власти подкрепят инициативата на Европейската комисия (ЕК) за намаляване
Коментари Харесай

Държава работи за удвояване капацитета на втечнен природен газ

Хърватските управляващи поддържат самодейността на Европейската комисия (ЕК) за понижаване на енергийните доставки и приготвят проект за икономисване на енергия, както и работят за удвояване на потенциала за полутечен природен газ (LNG), сподели министърът на стопанската система (икономиката) Давор Филипович.

На 26 юли хърватският министър взе участие в ексклузивен съвет на енергийните министри на Европейски Съюз в Брюксел. „ Хърватия поддържа стъпките на Европейска комисия и тази седмица ще представим доброволни оферти за понижаване на потреблението на сила в Хърватия. Сега сме в двустранни договаряния със прилежащите страни за реализиране на обща позиция във връзка с енергетиката и паралелно с това работим за удвояване на нашия LNG потенциал и създаване на газова инфраструктура, с цел да помогнем на нашите съседи в бъдеще “, сподели той.

В края на месец май хърватското министерство утвърди предложение за създаване на нов LNG терминал в пристанище Гаженица в Задар. Максималният очакван потенциал за предпазване на бъдещото оборудване е 30 000 кубични метра полутечен природен газ.

Терминалът за приемане на LNG танкери и регазификация на остров Крък край Адриатическо море в Хърватия през април усили оперативните си размери от 2,6 милиарда на 2,9 милиарда кубически метра годишно. В края на месец май хърватската компания Prvo plinarsko drustvo (PPD) удостовери, че е закупила спомагателни 300 милиона кубически метра полутечен природен газ, доставян с танкери годишно от терминала на Krka, за който претендира словенската Geoplin. В същото време PPD е най-големият снабдител на газ от Русия за Хърватия и през 2017 година подписа десетгодишно съглашение с Gazprom Export за доставка на 1 милиард кубически метра до 2027 година

Членът на борда на хърватската електрическа промишленост (HEP), съосновател на терминала Krka LNG – Петър Спрчич, сподели през март, че Хърватия внася 78% от газа, който употребява, и създава останалите 22% сама. Във вноса делът на LNG от терминала през 2022 година ще доближи 80%, като се вземе поради личното произвеждане, „ на практика няма взаимозависимост от съветски газ “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР