Германският санитарен самолет, превозващ тежко болния критик на Кремъл Алексей

...
Германският санитарен самолет, превозващ тежко болния критик на Кремъл Алексей
Коментари Харесай

Самолетът с Навални излетя за Берлин

Германският хигиеничен аероплан, пренасящ тежко болния критик на Кремъл Алексей Навални, излетя към 5 часа българско време от летището в сибирския град Омск за Берлин.

Това съобщи говорителката на Навални Кира Ярмиш в " Туитър ".

Новината потвърдиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Репортерите на АП видели самолета да излетява от летището в сибирския град Омск малко след 8 ч локално време. Очаква се полетът до Берлин да отнеме към пет часа.

Според уеб страницата за следене на въздушния трафик Flightradar24,самолетът Bombardier Challenger 604 е изхвърчал от летище Омск в 7,59 ч локално време (4,59 ч българско време). Очаква се той да кацне на източноберлинското летище Шьонефелд в 8,46 ч локално време (9,46 ч българско време). Екипът му издейства той да бъде трансфериран в „ Шарите “ - берлинска клиника, която има история с лекуването на фамозни задгранични водачи и дисиденти.

Навални се разболя при полет от Сибир към Москва в четвъртък и бе откаран в болничното заведение в Омск, откакто самолетът направи изключително кацане, напомня АП. Дългогодишният конкурент на президента Владимир Путин и деятел против корупцията колабира, откакто бе пил чай, за който неговите съдружници позволяват, че е бил подправен с отрова. 

Тежко болният критик на Кремъл бе пуснат от болничното заведение в сибирския град Омск, откакто съдружници на опозиционния политик упрекнаха съветските управляващи, че се пробват да спрат евакуацията му, съобщи Ройтерс. 

Германски лекари дохвърчаха в петък, с цел да изтеглят 44-годишния Навални по молба на брачната половинка му и негови съдружници, които се опасяват, че управляващите може да се опитат да прикрият повода за заболяването му и че болничното заведение, в която той се лекуваше, бе зле оборудвана.

Медицинският личен състав в болничното заведение в Омск в началото съобщи, че въпреки положението на Навални да се е подобрило леко през нощта, той е в прекомерно несигурно положение, с цел да бъде превозен безвредно в чужбина. Но по-късно в петък те обявиха, че няма да се опълчват на преместването му, откакто немски лекари получиха достъп до Навални и обявиха, че той е в положение да пътува.

Активистът Яка Бизил, който закара специфичния аероплан, екипажа и лекарите за евакуацията на Навални от Нюрнберг в петък заран, съобщи пред в. „ Билд “: „ Германските лекари, които бяха при Навални, обявиха доста ясно: Възможно е да го докараме в Берлин, той може да пътува даже в кома! Надяваме се, че ще има бързо решение “.

Заместник основният доктор в болничното заведение Анатолий Калиниченко съобщи, че болничното заведение може да помогне при превозването на Навални до летището и че той ще бъде изместен до няколко часа. „ Взехме решението, че не се противопоставяме на това, той да бъде изместен в друга болница “, съобщи Калиниченко.

По-рано брачната половинка на Навални Юлия изпрати писмо до Кремъл, в което апелираше да бъде разрешено на Навални да излети в чужбина. „ Срамно е, че на лекарите им лиши толкоз дълго време да вземат това решение. Самолетът чакаше от сутринта, документите също бяха подготвени тогава “, съобщи говорителката на Навални Кира Ярмиш в петък вечер.

След щастливата развръзка, говорителката на Навални писа в „ Туитър “: „ Самолетът с Алексей излетя за Берлин. Огромно „ Благодаря! “ на всички за поддръжката. Борбата за живота и здравето на Алексей единствено стартира, и следва да се направи още доста, само че в този момент най-малко е направена първата стъпка “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР