Френските синдикати започнаха днес национална стачка с искания за по-високи

...
Френските синдикати започнаха днес национална стачка с искания за по-високи
Коментари Харесай

Френските синдикати започнаха мащабна национална стачка

Френските синдикати започнаха през днешния ден национална стачка с претенции за по-високи заплати на фона на достигналата десетилетен най-много инфлация и сложиха президента на Франция Еманюел Макрон пред едно от най-трудните провокации от преизбирането му на поста през май, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Ройтерс.

Стачката, която ще засегне на първо време държавни браншове като учебните заведения и превоза, е продължение на траялите със седмици митинги, нарушили работата на най-големите рафинерии и довели до безпорядък в снабдяването на бензиностанциите.

Синдикалните водачи се надяват чиновниците да бъдат „ подтиквани “ да стачкуват от държавното решение да принуди някои от тях да се върнат на работа в петролните хранилища, с цел да се възстановят доставките на гориво. Според някои по този начин се нарушава правото на стачка на чиновниците.

Националната федерация на работещите в мините и енергетиката към Общата конфедерация на труда FNME-CGT настоя стачката в TotalEnergies да продължи за четвърта седмица, макар че петролната компания реализира в петък съглашение, включващо нарастване от 7 на 100 на заплатите и бонус. FNME-CGT упорства за 10-процентно покачване на възнагражденията, аргументирайки се с  инфлацията и голямата облага на компанията.

Eurostar разгласи, че е трябвало да анулира някои влакове сред Лондон и Париж вследствие на общонационалната стачка.Анулирани са тръгващите от Лондон за Париж високоскоростни влакове в 13:31 часа локално време (15:31 часа българско време) и 19:01 часа  (21:01 часа българско време) и от Париж за Лондон в 11:13  часа локално време (12:13 часа българско време) и 16:13 часа (17:13 часа българско време).

 

[GREVE GENERALE DEMAIN] Avez-vous vérifié si votre mode de transport ou encore l'école de votre enfant est impactée?
▶ https://t.co/U6jQIPlqNihttps://t.co/U6jQIPlqNi
— Grèves en France (@cestlagreve) September 28, 2022
 

На фона на възходящото напрежение и високата инфлация във втората по величина европейска стопанска система стачките са се популяризирали и в други елементи на енергийния бранш, в това число и при нуклеарния колос EDF, където работата по поддръжката, основна за енергоснабдяването в Европа, ще бъде забавена.

Представител Националната федерация на работещите в мините и енергетиката към Общата конфедерация на труда съобщи през вчерашния ден, че стачки са засегнали работата на 10 френски нуклеарни централи и са довели до закъснения на работата по поддръжката на 14 реактора. Производствените мощности за атомна сила във Франция са намалели с общо 2,2 гигавата.

В публичния превоз огромни нарушавания се чакат в локалния трафик, в това число Eurostar,  крайградските влакове и парижкото метро.

Профсъюзите на държавните чиновници също приканиха членовете си да се причислят към стачката, което може да докара до нарушавания в работния развой в учебните заведения и други държавни институции.

Стачките се случват в под напрежение политически подтекст, защото държавното управление има намерение да одобри бюджета за 2023 година със специфични конституционни пълномощия, които ще му разрешат да избегне гласоподаване в Народното събрание, сподели в неделя премиерката Елизабет Борн.

Демонстрации са планувани в цялата страна, като една от тях ще стартира в Париж в 12:00 часа по Гринуич (15:00 час българско време).

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР