Мъжът, обвинен в опит за убийство на словашкия министър-председател Роберт

...
Мъжът, обвинен в опит за убийство на словашкия министър-председател Роберт
Коментари Харесай

Заподозреният за стрелбата срещу словашкия премиер е ескортиран до дома си, докато полицията търси доказателства

Мъжът, упрекнат в опит за ликвидиране на словашкия министър-председател Роберт Фицо , е бил ескортиран от полицията до дома му в петък сутринта, като медиите оповестяват, че това е било част от търсенето на доказателства, предава „ Асошиейтед прес “.

59-годишният Фицо беше прострелян неведнъж в сряда, когато поздравяваше свои поддръжници след държавна среща в някогашния въгледобивен град Хандлова . Първоначално формалните лица оповестиха, че лекарите се борят за живота му, само че след петчасова интервенция дефинираха положението му като съществено, само че устойчиво .

Фицо от дълго време е разединена фигура в Словакия и отвън нея. Завръщането му на власт предходната година на проруска и антиамериканска платформа докара до терзания измежду сътрудниците му от Европейския съюз и НАТО , че той ще изостави прозападния курс на страната си, изключително във връзка с Украйна.

Словашката телевизия „ Маркиза “ сподели фрагменти, на които се вижда по какъв начин обвиненият е отведен в дома си в град Левице в петък сутринта, и заяви, че полицията е иззела компютър и някои документи . Полицията не разяснява случая заради възбраната на прокуратурата да се оповестява самоличността на обвинения и други детайлности по случая.

В четвъртък държавните органи описаха обвинения като „ вълк единак “ , който не принадлежи към никакви политически групи, макар че той съобщи, че самото нахлуване е политически стимулирано . По непотвърдени данни в медиите той е 71-годишен пенсионер, прочут като стихотворец фен, и може би преди този момент е работил като охранител в търговски център в югозападната част на страната.

В петък президентската канцелария на Словакия заяви, че работи по организирането на среща на водачите на всички парламентарни партии за вторник. Отиващият си президент Зузана Капутова разгласи този проект дружно с новоизбрания президент Петер Пелегрини в опит да понижи общественото напрежение в страната.

В началото на съветското навлизане Словакия беше един от най-верните поддръжници на Украйна , само че Фицо спря доставките на оръжие за Украйна , когато се върна на власт – за четвърти път на поста министър-председател. Правителството на Фицо постави старания и за преразглеждане на публичното радио и телевизия – стъпка, която съгласно критиците ще даде на държавното управление цялостен надзор върху публичната телевизия и радио. Това, дружно с проектите му за изменение на Наказателния кодекс за унищожаване на специфичния прокурор за битка с корупцията, накара съперниците му да се притесняват, че Фицо ще поведе Словакия по по-авторитарен път.

Хиляди стачкуващи нееднократно са се събирали в столицата и в цялата страна с население от 5,4 млн. души, за да стачкуват против неговата политика . Миналия месец Фицо съобщи във Facebook, че съгласно него възходящото напрежение в страната може да докара до убийства на политици, и упрекна медиите, че подклаждат напрежението.

Преди Фицо да се върне на власт предходната година, доста от неговите политически и бизнес сътрудници бяха в центъра на полицейски следствия, а десетки бяха упрекнати. Неговият проект за преразглеждане на наказателната система планува унищожаване на службата на специфичния прокурор, който се занимава с проведената престъпност, корупцията и екстремизма.

Министър Милошев от Несебър: Туристическият поток се преструктурира, само че прогнозите са за 10% растеж на туристите

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР