Според данни, предоставени на медията Politico“ от израелска група за

...
Според данни, предоставени на медията Politico“ от израелска група за
Коментари Харесай

Израел атакува повече от 120 американски законодатели в кампания за дезинформация

Според данни, предоставени на медията „ Politico “ от израелска група за наблюдаване на дезинформацията , минимум 128 членове на Конгреса са били обект на интервенция, обвързвана с Израел , за разпространяване на произраелско военно наличие на фона на продължаващата война в линията Газа, написа изданието.

Съществуването на акция за оказване на въздействие , ориентирана към законодателите, беше оповестено за първи път през март. В нея към 600 подправени профила отприщват над 2000 координирани коментара седмично, подкрепящи военните дейности на Израел , удрящи по адрес на палестинските правозащитни групи и отхвърлящи изказванията за нарушавания на човешките права .

В сряда вестник „ Ню Йорк Таймс “ заяви, че интервенцията е била подкрепена от израелското държавно управление, като се базира на голям брой неназовани израелски чиновници, само че точният брой на политиците, против които е била ориентирана, не беше оголен преди този момент.

Постовете са били ориентирани към сметките в обществените медии на минимум 128 американски законодатели , съгласно данни на FakeReporter – групата, която първа разкри мрежата. Сред имената на законодателите в листата, споделен с POLITICO, които не бяха известни преди този момент, са водачът на малцинството в Сената Чък Шумър /окръг Ню Йорк/, както и депутатите. Джим Клайбърн /окръг Колумбия/, Илхан Омар /окръг Минесота/ и Шонтел Браун /окръг Охио/.

Списъкът включва още ръководителя на Камарата на представителите Майк Джонсън /оркъг Лос Анджелис/, водача на малцинството в Камарата на представителите Хаким Джефрис /Ню Йорк/ и сенатора Рафаел Уорнок /Джорджия/.

Размерът на листата разкрива, че операторите на въздействие са обхванали огромна част от Конгреса с акцията си. В същото време той демонстрира и устременост към избрани групи – имената са мощно наклонени към Камарата на представителите , а не към Сената, и задачите са били най-вече законодатели от Демократическата партия.

Коментаторите в мрежата за дезинформация са се представяли за американски консуматори на обществени медии и рутинно са засилвали произраелските послания , като са споделяли връзки към подправени вести .

Според „ Ню Йорк Таймс “ Министерството по въпросите на диаспората на Израел е похарчило 2 млн. $ за акцията и е наело израелската група за политически маркетинг STOIC да я реализира. FakeReporter не е съумял да удостовери причинителите, които стоят зад клъстерите с произраелски мнения , само че предходната седмица Meta разгласява обособен отчет, в който се твърди, че STOIC стои зад акцията за дезинформация, и разгласи, че е забранила на компанията да участва в нейните платформи за обществени медии.

„ Politico “ не e съумяла да удостовери без значение, че зад акцията стои израелското държавно управление, прецизира медията. Но методът би бил сравним с други държавно спонсорирани дезинформационни офанзиви от Иран, Русия, Северна Корея и Китай, които постоянно включват потреблението на подправени сметки в обществените медии за разпространяване на удобни за тези държавни управления разкази. Кампанията за дезинформация акцентира опасенията от психически интервенции, които размиват политическия дискурс по целия свят, в това число по време на значими избори.

Говорител на израелското посолство във Вашингтон отхвърли да разяснява отчета и вместо това насочи към изказване, в което се отхвърля присъединяване на Министерството по въпросите на диаспората, в което се отбелязва, че министерството „ изрично “ отхвърля присъединяване .

„ Бихме желали да уточним, че нито Министерството по въпросите на диаспората, нито „ Гласовете на Израел “ имат каквато и да е връзка или взаимни действия с компанията STOIC “ , се споделя в изказването и се добавя:

„ Всички изказвания, които допускат противоположното, са изцяло неоснователни и неточни “.

Сенатор Ричард Блументал /окръг Конн/ е един от законодателите, към които са ориентирани онлайн постовете на подкрепяната от Израел акция най-малко 88 пъти. Когато в сряда беше запитан от „ POLITICO “ за отчета, Блументал съобщи, че не знае „ нищо повече за това от това, което прочетох, не са се свързвали с мен “ . Той акцентира:

„ Аз желая да знам какво тъкмо е било направено от кого и с кого е бил открит контакт. “

Говорителите на Съвета за национална сигурност към Белия дом отхвърлиха да разясняват констатациите. Повече от дузина други законодатели, обект на акцията, не дадоха отговор на молбата за коментар.

Израелската група за наблюдаване упрекна личното си държавно управление, че взе участие в груби интервенции за оказване на въздействие в чужбина , които основават голям риск, като в същото време не прави съвсем нищо за битка със заканите от дезинформация в страната.

„ Мрежата за задгранично въздействие, експлоатирана против американски законодатели, беше безконтролен, необмислен и антидемократичен акт “ , съобщи Ачия Шац, изпълнителен шеф на FakeReporter. И изясни:

„ Ако Израел не желае да бъде жертва на непознати интервенции, би трябвало да се въздържа от независимото им реализиране. “

Путин предизвестява, че Русия може да даде оръжия за нанасяне на удари по Запада

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР