Пътят на Урсула фон дер Лайен към победата изглежда все

...
Пътят на Урсула фон дер Лайен към победата изглежда все
Коментари Харесай

ЕС: Пътят на Урсула Фон дер Лайен към победата е заложен на карта

Пътят на Урсула фон дер Лайен към успеха наподобява все по-несигурен , написа „ Politico “. Дни преди решаващата среща , на която водачите на Европейски Съюз ще решат бъдещето ѝ, „ Обнови Европа “ , една от трите партии, от които Урсула фон дер Лайен се надява да получи поддръжка за втори мандат като ръководител на Европейската комисия /ЕК/, губи места в Европейския парламент /ЕП/.

„ Простото пресмятане демонстрира, че сега ситуацията е доста тежко за Урсула фон дер Лайен “, твърди Якоб Мороза-Расмусен , някогашен общоприет секретар на паневропейската демократична партия „ Алианс на либералите и демократите за Европа “ /АЛДЕ/.

Изненадващото решение на чешкия популист Андрей Бабиш да отдръпна седемте евродепутати от своята партия  „ Действие на недоволните жители “, оповестено в петък, нанесе нов мъчителен удар за либералите , чието наличие в Екологичен потенциал се срина от 102 места до едвам 74 . „ Обнови Европа “, която беше третата по величина група в Парламента, беше изпреварена от дясноцентристката група „ Европейски консерватори и реформисти “ /ЕКР/, в която има представители и на партията „ Братята на Италия “ на Джорджа Мелони. 

Още една забавна символика за спорния път на либералите е, че една от техните най-видни и авторитетни фигури – Марк Рюте , министър-председател на Нидерландия през последните 14 години, ще взе участие в последния си Европейски съвет тази седмица, преди да заеме новия си пост като общоприет секретар на НАТО . Урсула Фон дер Лайен и нейната „ Европейска национална партия “ /ЕНП/ досега са водили полемики единствено с алианса „ Социалисти и демократи “ и „ Обнови Европа “ , като публично подценяват „ Зелените “ и ЕКР, макар че преди изборите тя съобщи, че е подготвена да работи с Мелони.

Както либералите с министър-председателката на Естония Кая Калас , по този начин и социалистите с някогашния португалски министър-председател Антонио Коща ще получат късмет за извънредно значими постове в Европейски Съюз, в случай че проектът за управление на Европейски Съюз, част от който е Урсула фон дер Лайен, излезе незасегнат от срещата на върха на водачите, която ще се организира в четвъртък и петък.

Според анализатори обаче, даже изходът от срещата да е добър, това няма да е краят на несигурността , която грози досегашната председателка на Европейската комисия. Тя ще има потребност от 361 гласа в Екологичен потенциал /от общо 720/ при скрито гласоподаване , което може да се организира още на 18 юли . Ако получи поддръжка от всички членове на ЕНП, „ Социалисти и демократи “ и „ Обнови Европа “, това значи 398 гласа . Проблемът е, че не се чака всички от гореизброените да я поддържат, а наред с това партия „ Обнови Европа “ губи броя на членовете си.

Министерство на земеделието с нова скица: Земеделците ще получат по 104,56 лв. на хектар

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР