Близо 90 на сто виждат професионалното и личното си развитие

...
Близо 90 на сто виждат професионалното и личното си развитие
Коментари Харесай

Почти половината млади българи очакват заплата от над 4300 лева

Близо 90 на 100 виждат професионалното и персоналното си развиване през идващите пет години у нас, 2/3 дефинират опцията работа от у дома като изключителна значима
Предпочитание за работа при български работодатели показват 45% от младите у нас. Спрямо предходната година, процентът се е повишил с пет на 100. Това сочат данни от взаимно изследване на организация за разбор на потребителното мнение JTN и платформата Bulgaria Wants You, съобщи Българска телеграфна агенция.

Резултатите са от национално-представително изследване на JTN и Bulgaria Wants You. Национална извадка от 500 изявленията с мъже и дами на възраст от 18 до 35 години. Изследването е извършено през май 2024 година и е съпоставено с данни, събрани от миналогодишно сходно изследване. Използваният способ е CAWI - Computer Assisted Web Interviewing. Изследването има за цел да наблюдава настройките на младите българи по повод бъдещето им в персонален и професионален проект в околните пет години.

Според 45% от младите респонденти у нас те могат да получат по-добри благоприятни условия за кариерно развиване и да открият работа, която дава отговор на персоналните им ползи. Работа за задграничен шеф избират 25% от младите българи, с 2% повече от миналата година. Само 30% от тях не показват желание.

Отчетливо болшинство от българските младежи - 89%, виждат професионалното и персоналното си развиване през идващите пет години в България. На база отговорите на респондентите усещане прави по-осъзнатата битка за персонално одобряване посредством по-добро обучение, повече независимост и еластичност на работното място, както интензивно кариерно развиване и основаване на семейство, показват анализаторите.

Според 82% от респондентите на възраст сред 18-24 години виждат професионалното си израстване в България, а 19 % - в чужбина. Повече от 90% от българите до 35-годишна възраст желаят да останат в родината.

Младите българи до 35 години са по-склонни да разчитат на лични сили - 74% споделят, че сами носят отговорност за сполучливото си развиване в кариерата, а 49% показват, че са подготвени да жертват от персоналното си време за професионалната си реализация, показват от JTN.

Над 60% от интервюираните дефинират опцията за работа от у дома като извънредно значима. Повече от половината респонденти считат, че вкъщи са по-продуктивни в сравнение с в офис, което е с 8% повече от резултатите от изследването на същия въпрос през 2023 година

Общо 80% от респондентите на възраст 18-35 години чакат от работодателите способи за реализиране на съответно възнаграждение. Според тях месечната заплата от 1200 лева е прекомерно ниска, а като мечтано заплащане в близката една година показват малко над 4300 лева. Очакванията на дамите във връзка с заплащането са приблизително сред 27% по-малки от тези на мъжете, показват анализаторите.

Малко над 50% от интервюираните настояват, че биха се завърнали в родния си край, в случай че им бъде препоръчани съответно работно място, посочиха от JTN. Половината от запитаните възнамеряват да започват лична компания. Увеличава се и процентът на младите, които настояват, че избират да са основатели на съдържание/публични персони пред работа на заплата (45 %) или пред развиване на личен бизнес (38 %).

По отношение на персоналния си живот 71% от младите българи споделят, че желаят да имат дете в идващите 5 години. Като съществени фактори за решение да станат родители показват доверие в индивида до тях - 42 %, и съществуване на дом - 38 %. В персонален проект финансовите въпроси са доста под нематериалните измерители на благополучие. 62 % дефинират като най-важно да имат " обичан човек до себе си ", 45 % слагат родителството преди всичко, здравето е максимален приоритет за 43 %, а финансовата непоклатимост е най-важна за 38 % от интервюираните.

Резултатите от социологическото изследване ще бъдат показани на форума " Кариера и живот - Защо в България? ". Той ще се организира на 14 юни в Зала 3 на НДК в София.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР