Фотографска изложба Древни обичаи и традиции от България“ ще бъде

...
Фотографска изложба Древни обичаи и традиции от България“ ще бъде
Коментари Харесай

14 фотографи представят древните обичаи на България в Москва

Фотографска галерия „ Древни традиции и обичаи от България “ ще бъде открита на 27 септември в центъра за дизайн и архитектура „ Артплей “ в Москва.

До 17 октомври т.г. свои работи ще показват Александър Михайлов, Ани Петрова, Анастас Търпанов, Богдан Стойко, Владимир Мачоков, Евгени Димитров, Иван Василев, Йордан Йорданов, Лилия Йотова, Петър Абаджиев, Радила Радилова, Стефан Марков, Тихомира Методиева – Тихич, Цветан Томчев.

Заснетите от тях фрагменти са майсторски взор върху неповторими български обичаи като нестинарството (древни танци с боси крайници върху нагорещени въглени), кукерите (танцьори с маски, овчи кожи и рога), надсвирванията с гайди, лазарките (пролетни танци на неомъжени девойки), мъжко хоро в реката (в ледените води на Йордановден), кушия (надбягване с коне на Тодоровден)...

Експозицията е готова от Асоциацията на професионалните фотографи (АПФ) в  България – неправителствена организация, която работи в региона на фотографията и образните изкуства.  Целта й е създаване на позитивен имидж на професионалния фотограф в обществото, одобряването му като специалност, показване на положителните фотографи пред българска и интернационална аудитория, определяне на трайни ползотворни контакти и разнообразни форми на съдействие с сходни организации.

На откриването в съветската столица ще участват Лилия Йотова – фотограф и ръководител на АПФ, Александър Михайлов – фотограф, член на управителния съвет на АПФ, притежател на премията „ Млад фоторепортер “ на БГ прес фото през 2012 година и Йордан Йорданов-Дълес – член на АПФ, представител на по-старата генерация фотографи, с 35-годишен стаж, взел участие в многочислени състезания и изложения.

Предисторията на гостуването в Москва датира от ноември 2016 година, когато в София е подписан меморандум сред Националната асоциация на експертите във фотоиндустрията (НАПФ) в Русия и АПФ. През април тази година в София бяха изложени 25 произведения на съветски фотографи, членове на НАПФ. Събитието бе придружено от майсторски клас на известния съветски художник-фотограф Григорий Горячев (Белий ден), както и от особено проведена от домакините (АПФ) фотосесия със звезди от българския шоубизнес.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР