ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Как БНР внезапно смени заглавието, в което се говореше за натиск от ГЕРБ

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Бившият основен редактор на “Новини, настоящи излъчвания и спорт ” на bTV Media Group Венелин Петков даде изявление пред радио София на БНР, в което разкри на какъв невиждан напън е бил подложен от страна на ръководещата преди време партия ГЕРБ.

На уеб страницата на БНР изявлението в началото е оповестено със заглавие: “Венелин Петков пред БНР: ГЕРБ оказваше напън над bTV ”. Впоследствие заглавието е променено на: “Венелин Петков пред БНР: Срещу нас е имало опити за напън ”.

" Почистена " информация?

Много български уеб сайтове - Mediapool.bg,, Novini.bg и други, са отразили медийната изява на журналиста с акцент върху натиска на ГЕРБ. Информацията на БНР за наличието на изявлението е добре „ почистена “ от всякакво споменаване на политическата партия. Петков отговаряше за новините и публицистиката от началото на 2014-та до края на 2020 година, когато бе уволнен от управлението.

Дойче Веле изпрати питане до генералния шеф на БНР Милен Митев кой и за какво е разпоредил промяната на заглавието. Полученият отговор гласи: “Публикациите в уеб страницата на БНР се приготвят от публицисти в БНР – кореспонденти, уеб редактори или водещи, като създателят се показва в обявата. Всеки от тях ги оформя по своя преценка, на база професионалните си качества и умения и в сходство с публицистичните стандарти. Решенията по отношение на наличието на материалите, в това число тяхната редакция, се вземат от създателя или от виновните членове на екипа на уеб страницата на БНР. “ За създател на информацията на уеб страницата е посочен водещият на изявлението с Петков - Даниел Ненчев.

Юристът Митев, някогашен административен шеф на публичната медия, бе определен на поста от Съвета за електронни медии в края на октомври предходната година с гласовете на тогавашната председателка на Съвет за електронни медии Бетина Жотева, Галина Георгиева, Соня Момчилова и София Владимирова. Основните причини за избора му бяха, че е осведомен с българското и европейското медийно законодателство и познава БНР.
Ето извадка от изявлението, която удостоверява акцента, изведен в първото заглавие:

11:41 минута
Водещ: Това кои години са? Кои ръководещи визираш?
Венелин Петков: Говоря за интервала, в който бях шеф от 2014 до 2020-та година.
Водещ: Това е ръководството на ГЕРБ главно.
Венелин Петков: Категорично. По това време в централата в Прага валяха безусловно анонимни сигнали, постоянно написани на негоден британски, които обаче бяха задоволително аргументирани, с цел да провокират вътрешно следствие в границите на компанията, по разпоредбите на компанията. Всеки сигнал трябваше да бъде разследван. Поне седем такива сигнала.
13:34 минута
Венелин Петков: Това явно беше един сполучлив метод за оказване на напън, тъй като никой…..
14:04 минута
Венелин Петков: Аз това го споделям за първи път. Имаше в това число и подправени сигнали, наблягам - безусловно потвърдени подправени сигнали, подадени в централата в Прага от евродепутат. И това имаше. И такова вътрешно следствие имахме. И това вътрешно следствие изрично потвърди, че сигналът е безспорна неистина.
Водещ: Депутат от ГЕРБ?
Венелин Петков: Евродепутат, да, от ГЕРБ.
Водещ: За какъв случай?
Венелин Петков: Не помня към този момент детайлите, само че беше за необективност в отразяването на изявите на министър-председателя и надлежно преекспонирано отразяване на изявите на президента към оня миг, след което, въз основата на количествен и първокласен разбор, стана ясно, че няма нищо такова.

Случаят със Силвия Великова

По време на ръководството на ГЕРБ - през септември 2019 година, тогавашното управление на БНР се опита да смъкна от ефир един от най-разпознаваемите гласове на радиото Силвия Великова, както и да ѝ отнеме правосъдния сектор. Скандалът се разрасна отвън рамките на медията, публицисти се събраха на митинг пред БНР и в последна сметка Великова бе върната. Съвет за електронни медии изиска оставката на тогавашния общоприет шеф на БНР Светослав Костов, който дълго упорства, само че най-после напусна поста.

Според годишния отчет на Института “Ройтерс ” за 2022 година за пета поредна година Българското национално радио е медията, на която българските жители имат най-голямо доверие.

Автор: Емилия Милчева
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР