Украйна се бори с повсеместната корупция още от първите дни

...
Украйна се бори с повсеместната корупция още от първите дни
Коментари Харесай

Украйна постига успехи в борбата с корупцията

Украйна се бори с повсеместната корупция още от първите дни на своята самостоятелност през 1991 година насам, а държавни чиновници и самостоятелни деятели настояват, че тази битка е от основно значение за спечелването на екзистенциалната война , която страната води с Русия, съобщи „ BBC “. Към днешна дата Украйна е постигнала прочут триумф в този аспект. Наскоро Организацията за битка с корупцията „ Transparency International “ класира Украйна на най-високото ѝ равнище от 2006 година насам, като понастоящем тя е на 104-то място от 180 страни според показателя за усещане на корупцията.

„ Повечето украински антикорупционни институции демонстрират много положителни резултати, “, показа пред „ BBC “. Андрий Боровик , изпълнителен шеф на „ Transparency International “ в Украйна. По негови думи за това свидетелства карцерът на някогашния ръководител на Върховния съд на Украйна Всеволод Князев по обвиняване в корупция през май 2023 година

„ Това може да бъде защитна мярка, тъй като в случай че видите, че някой е задържан, ще се замислите два пъти, преди да извършите закононарушение, обвързвано с корупция, “, сподели още Боровик.

Арестувани са и други високопоставени лица по обвинявания в корупция , измежду които е министърът на земеделието Николай Сольский и офицерът от разследващата работа СБУ Артьом Шило . И тримата отхвърлят да са направили каквото и да било нарушаване и към този момент са освободени под гаранция, макар че следствията не престават.

Един от основните моменти в битката с корупцията в Украйна  е регистриран през 2015 година, когато цифрова платформа, наречена „ Prozorro “ , оказа помощ за ограничение на корупцията при публичните поръчки , спестявайки на нацията съвсем 6 милиарда $ обществени средства единствено за четири години. Сега задачата на Украйна е да се концентрира върху изкореняването на корупцията в данъчните и митническите служби, както и върху подобряването на финансовия контрол, акцентира Боровик.

Освен че изчерпва оскъдните запаси на Украйна, през последните години корупцията попречва притока на задгранична помощ . Доналд Тръмп се базира на опасения, свързани с корупцията, когато изрече претекстовете си, съгласно които помощта за Украйна би трябвало да се ограничи. Корупцията е и съществена спънка за набирането на повече хора, които да се бият на страната на Украйна във войната с Русия. Миналата година президентът Володимир Зеленски освободи от служба всички районни чиновници, отговарящи за военната тегоба, поради на подозрения за приемане на подкупи. Не е загадка също, че от началото на войната до през днешния ден хиляди украинци са съумели да изоставен страната и да избегнат военна готовност посредством предложение на подкупи.

Стремеж към смяна

И по този начин, водещият въпрос , който изниква, е какво подтиква битката с корупцията в Украйна? Виталий Шабунин , ръководител на управителния съвет на Центъра за битка с корупцията, украинска неправителствена организация, счита, че това е композиция от напън от страна на украинската общност и задгранични съдружници, които подкрепят страната, както в филантропичен, по този начин и във боен проект.

„ Независимо дали държавното управление желае да се бори с корупцията или не и без значение от това кой е отпред на държавното управление, публичният напън и успеваемостта на гражданското общество и медиите значат, че никое държавно управление не може да пренебрегва корупцията, “, комебтира Шабунин.

 Като образец за това той показва смяната в състава на украинското държавно управление през 2023 година, последвано от изказвания за чиновници на защитата, за които се счита, че са закупували съзнателно хранителни артикули за украинската войска на повишени цени. Шабунин въпреки всичко отхвърля опасенията, че западната военна помощ за Украйна може да бъде присвоена.

„ Всички оръжия, доставени от западните съдружници, се оказват в ръцете на украинските военни сили, които ги употребяват дейно. Невъзможно е да се откраднат западни оръжия, “, успокоява той.

Експерти обаче предизвестяват, че украинското държавно управление би трябвало да направи повече , с цел да изкорени корупцията. По техни думи това е изключително значимо сега, защото страната взе участие интензивно във война.

Европейска комисия упорства България да таксува камионите съгласно замърсяванетo

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР