В спора относно израелската офанзива в Рафах Международният съд се

...
В спора относно израелската офанзива в Рафах Международният съд се
Коментари Харесай

Международният съд нареди на Израел да спре офанзивата в Рафах

В разногласието по отношение на израелската атака в Рафах Международният съд се произнесе в интерес на Южна Африка. Съдът постанови, че Израел би трябвало да спре офанзивата в града в южната част на линията Газа. Южна Африка подаде незабавна молба за това на 10 май. Страната твърди, че задачата е да се предотврати геноцид против палестинците.

Хуманитарната обстановка в линията Газа продължава да се утежнява, изяснява съдът в решението си. В Рафах тя към този момент е " пагубна ". В допълнение към прекратяването на офанзивата в Рафах съдът подреди на Израел да показа в период от един месец отчет за напредъка, реализиран при осъществяването на ограниченията, разпоредени от съда.

Първоначално Израел не реагира. Правителството на Нетаняху съобщи, че " никоя мощ в света " няма да му попречи да отбрани личните си жители и да предприеме дейности против „ Хамас “ в линията Газа.

" Ние не щурмуваме Рафах, само че действаме деликатно и точно ", акцентира преди този момент представителят на израелската войска Даниел Хагари.

Израел желае да разбие последните останали батальони на „ Хамас “ в Рафах. Последното нахлуване в линията Газа стартира на 6 май в източната част на Рафах и провокира доста интернационалните рецензии.

Решенията на Световния съд са наложителни. Съдиите на Организация на обединените нации обаче нямат пълномощия да принудят дадена страна да ги извърши. Те обаче могат да призоват Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да предприеме дейности по въпроса.

В края на декември предходната година Южна Африка предяви иск против Израел пред Международния съд за хипотетични нарушавания на Конвенцията за геноцида по време на войната в Газа. В края на януари съдът към този момент разпореди незабавни ограничения и инструктира Израел да направи всичко допустимо, с цел да предотврати геноцида в линията Газа. С оглед на утежняването на обстановката във военната зона и опасността от апетит Южна Африка към този момент беше поискала спомагателни ограничения. Съдът се съобрази с това през март.

Израел неведнъж отхвърля обвиняванията в геноцид и се базира на правото на самоотбрана след нападението на „ Хамас “. Войната в Газа беше провокирана от клането в Израел на 7 октомври предходната година, осъществено от терористи от „ Хамас “ и други ислямистки групировки, при което починаха към 1140 души. Около 250 души бяха взети за заложници в линията Газа.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР