Черешова задушница е съботният ден пред Петдесетница, втората Задушница за

...
Черешова задушница е съботният ден пред Петдесетница, втората Задушница за
Коментари Харесай

Черешова Задушница е

Черешова задушница е съботният ден пред Петдесетница, втората Задушница за годината.

Той е ден в памет на всички умряли православни християни и именуван още Спасовска задушница. Свързан е с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на независимост след Велики четвъртък.

В източното православие в една календарна година има 4 задушници – преди Месни заговезни, след Спасовден, към Димитровден и Архангеловден. На тези поминални дни околните на умрелите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и по-късно раздават на присъстващите жито и храна за „ Бог да елементарни мъртвите души “.

По време на всяка Св. Литургия, на Проскомидията, свещеникът загатва също имената на умрелите в Христа. Тамянът символизира чистата ни молитва, която възлиза до Бога, запалването на църковната свещ - горещата ни религия, а пламъчетата й припомнят за безсмъртието на душите на покойниците.

Но молитвената грижа за умрелите наши близки не се изчерпва с това. Църквата е определила специфични дни в тяхна памет на умрелите. Те постоянно са в съботен ден, тъй като тогава Господ Иисус Христос е бил също Покойник, с тялото Си в гроба.

В тези дни във всеки православен храм се прави особено свещенодействие - Литургия за упокой и Обща панахида, която означаваме като Задушница.

Преди избрания час занасяме в храма това, което съгласно опциите си сме приготвили за разпределяне (виж по-долу) и записваме имената на нашите покойници за молитвено поменаване (за предпочитане както по време на Литургията за упокой, по този начин и на Общата панахида).

След богослужението молитвени възпоменания за тях вършим и на техните гробове, като ги почистим, прикадим и украсим с цветя, красиви като добродетелите на умрелия, като свещеникът прелее гроба с вода и алено вино за спомен на Христовата жертва за нас, като запалителен църковната свещ и като раздадем дребен подарък на колкото се може повече познати и непознати, с цел да могат и те молитвено да поменат с " Бог да елементарни! " нашите сродници.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР