Бенямин Нетаняху разпусна израелския военен кабинет, който наблюдаваше конфликта в

...
Бенямин Нетаняху разпусна израелския военен кабинет, който наблюдаваше конфликта в
Коментари Харесай

Бенямин Нетаняху разпусна военния си кабинет

Бенямин Нетаняху разпусна израелския боен кабинет, който наблюдаваше спора в Газа. Това евентуално е опит да затвърди властта си върху вземането на решения по отношение на боевете с Хамас в Газа и Хизбула в целия свят, пишат от The Guardiaп.

Премиерът разгласи в този момент решенията ще взимат министри. По думите му военният кабинет е бил основан като част от съглашение, в което умереният политик Бени Ганц и неговата партия за национално единение са се включили към незабавната коалиция предходната година. Тъй като Ганц е подал оставка преди седмица, съгласно известията Нетаняху е споделил на министрите, че военният кабинет към този момент не е нужен.

Ганц, един от членовете на военния кабинет, неотдавна напусна обединението дружно с Гади Айзенкот, един от тримата наблюдаващи.

Сега се чака Нетаняху да организира съвещания по отношение на войната в Газа с дребна група министри, в това число министъра на защитата Йоав Галант и министъра по стратегическите въпроси Рон Дермър, който беше част от военния кабинет.

Разпускането на военния кабинет е малко евентуално да има някакво значимо влияние върху спора – вземането на решения ще се върне назад към кабинета по сигурността – само че политическите последствия може да са по-значителни.

Този ход наподобява е съзнателно неуважение към крайнодесните съдружници на Нетаняху в обединението, в това число министъра на националната сигурност Итамар Бен-Гвир, който се бореше за място във военния кабинет след напускането на Ганц.

Съобщения в медиите на иврит допускат, че Нетаняху има намерение да вземе основни решения на срещи със личните си съветници, като се изключи Бен-Гвир, преди да ги показа на кабинета по сигурността.

Този ход идва на фона на разделяне на мненията сред Нетаняху и висшите командири на израелските отбранителни сили.

Според известия в израелските медии в понеделник Нетаняху е споделил на постоянната неделна среща на цялостния кабинет, че „ с цел да реализира задачата за елиминиране на качествата на Хамас, той е взел решения, които не постоянно са били допустими за военния ешелон “, само че добави: „ Имаме страна с войска, а не войска с страна “.

Действията на Нетаняху допускат възходящо доверие, защото резултатите от социологическите изследвания на премиера се усъвършенстваха след напускането на Ганц, което докара до сензитивен спад в анкетите на последния.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР