Върховният съд на Израел постанови, че ултраортодоксалните евреи трябва да

...
Върховният съд на Израел постанови, че ултраортодоксалните евреи трябва да
Коментари Харесай

Върховният съд на Израел: Ортодоксалните евреи трябва да служат в армията

Върховният съд на Израел постанови, че ултраортодоксалните евреи би трябвало да служат във въоръжените сили, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Това решение би могло да докара до срутване на държавното управление на премиера Бенямин Нетаняху, в което има и партии, представляващи ултраортодоксалната общественост в Израел.

Върховният съд постанови, че в отсъствието на закон, който да прави разграничаване сред студенти в еврейски семинарии и други донаборници, наложителната израелска военна работа се ползва и за ултраортодоксалните, както за всички други жители.

Според дългогодишна сделка ултраортодоксалните мъже бяха освобождавани от военната работа, която е наложителна за множеството мъже и дами в Израел. Това изключение дълго време беше мотив за яд измежду светските среди на обществото. Разделението се задълбочи и с придвижване на войната в линията Газа.

С високата си раждаемост, която годишно се усилва с 4%, ултраортодоксалната общественост е най-бързо растящият сегмент от популацията. Освен това всяка година към 13 000 ултраортодоксални мъже навършват пълноправие и на доктрина стават годни за наборна военна работа, само че по-малко от 10 % от тях се записват в армията, сочат данни на комисията за държавен надзор към израелския парламент. 

Ултраортодоксалните мъже посещават специфични семинарии, в които главният фокус е върху теологически дисциплини и не се обръща внимание на светските предмети като математика, британски език или естествени науки. Според някои критици възпитаниците на въпросните семинарии са зле готови да служат в армията или да станат част от работната мощ, ангажирана със всемирски специалности.   

Политически мощните ултраортодоксални партии, които са основни сътрудници в ръководещата коалиция на Нетаняху, се опълчват на каквито и да е промени в съществуващата система. Ако се постави завършек на изключенията за военна работа, тези партии биха могли да изоставен обединението, вследствие на което държавното управление ще рухне и ще бъдат свикани нови избори, разяснява Ройтерс. Коалицията на Нетаняху е подкрепена от две ултраортодоксални партии, които се опълчват на въвеждането на наборната работа за своите гласоподаватели. Дългогодишният израелски водач се пробва да се придържа към решенията на съда, като в същото време се бори да резервира обединението си. Но с нежното си болшинство от 64 места в 120-членния парламент той постоянно е подвластен от проблемите на по-малките партии.   

Ицхак Голдкнопф, който оглавява една от ултраортодоксалните партии в държавното управление, изрази " страдание и отчаяние " от днешното решение на съда. " Държавата Израел беше основана, с цел да бъде дом на еврейския народ, пиедестал за чието битие е Тората. Свещената Тора ще пребъде ", написа Голдкнопф в обществената мрежа " Екс ", без да показва дали ще изтегли партията си от ръководещата коалиция. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР