ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Кой командва чуждестранните доброволци в Украйна

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
През предходната седмица украинското англоезично издание “The Kyiv Independent ” разгласява журналистическо следствие за така наречен Чуждестранен легион от доброволци, основан по самодейност на президента Володимир Зеленски. По-конкретно публикацията се отнася до отделение на този легион, което е подчинено на Главното разследващо ръководство на Министерството на защитата на Украйна и извършва специфични задания в разнообразни сектори на фронта.

Бивши и сегашни бойци от поделението упрекват командирите си в неприятно управление: твърди се, че са ги изпращали на недомислени интервенции, заплашвали са ги с оръжие и са ги принуждавали да обират магазини. Чуждестранните доброволци писали до прокуратурата и до президентската институция в Украйна, само че не последвала съответна реакция, заради което те се обърнали към публицистите като последна мярка.

" В продължение на четири месеца легионерите се обръщали към държавното управление с молба за помощ, само че отговор не последвал. В това време нередностите продължавали. В последна сметка публикувахме този материал, с цел да настъпят някакви промени. Проблемите в армията би трябвало да се решат точно в този момент, по време на войната, тъй като след това може да е прекомерно късно ", сподели пред Дъждовни води Анна Миронюк, съавтор на следствието и публицист от “The Kyiv Independent ”.

Полски пълководец

Основните обвинявания на членовете на задграничния легион, споделени пред украинското издание The Kyiv Independent, са ориентирани против един от командирите им - 60-годишен мъж, който се показва като Саша Кучински. Разследването на “The Kyiv Independent ”, както и следващ диалог на Дъждовни води със самия “Саша ” разкриват, че същинското име на мъжа в действителност е Пьотр Капушчински. От публично налични източници бе открито, че той е бил част и от шумния правосъден развой против " бандата на Прушков " - една от най-големите проведени незаконни групировки в Полша.

През 2000-те години полските правосъдни органи упрекват Капушчински, по прякор " Брадата ", в 71 закононарушения, в това число похищение на хора. През 2009 година обаче те приключват следствието и му дават статут на очевидец на обвиняването - показанията му оказват помощ за осъждането на деветима членове на бандата, написа полският вестник “Газета Виборча ”.

След това обаче Капушчински е обвинен в нови закононарушения и в последна сметка е лишен от статута си на очевидец, написа полският стопански и юридически всекидневник “Жечпосполита “ през 2020 година Статията, която се базира на сведения от полската прокуратура, оповестява, че някои от показанията на Капушчински не са се удостоверили и че в продължение на години той е " смесвал истини и измислици ".

По това време той към този момент живеел в Украйна от няколко години. Според документите, оповестени в единния държавен указател на правосъдните решения, още през април 2017 година правоохранителните органи на град Ивано-Франковск го упрекват в обир, разбойнически набези и полово принуждение.

От ноември 2017 година съдът във Варшава желае изгонването на Капушчински в Полша - там той е наказан на три години затвор. През 2021 година украински служители на реда намират револвер в колата на поляка и го арестуват, само че по-късно го освобождават под гаранция. През май 2022 година Галицкият областен съд стопира производството по делото за обир и полово принуждение. Прокурорът Игор Тюшко изясни пред Дъждовни води, че делото е било спряно, тъй като Капушчински служи във въоръжените сили на Украйна.

Заплахи, мародерство и провалени задачи

Службата в армията обаче не трансформира характера на Капушчински, описват бойците, служили с него. Те упрекват командира си, че е упражнявал полов тормоз над медицинските служителки в легиона, опитвал се е да открадне част от униформите, които легионерите са купили със лични средства, и даже е мародерствал.

Чуждестранните доброволци описват пред “The Kyiv Independent ”, че по време на боевете за Северодонецк и Лисичанск при започване на юни Капушчински ги е принудил да ограбят търговски център. " Директно чух заповедта - да обхванат в комерсиалния център допустимо най-бързо, да съберат мебелите и електрониката и всички вероятни полезности по пътя ", написа канадски войник след случая.

Бойците дават на репортерите видеозапис, сниман в комерсиалния център. На него се вижда по какъв начин някои бойци отхвърлят да изпълнят заповедта на Капушчински да изнесат ледник и отоплителни уреди от комерсиалния център, които по-късно трябвало да бъдат изпратени в щаба на подразделението. Капушчински се ядосва и дава обещание да се върне след 10 минути с директния си пълководец. " Хайде да слезем долу, момчета. Ние не играем такива игри ”, споделя във видеото един боец. Съдейки по подтекста на диалога, той очевидно е сметнал, че става дума за мародерство.

Легионерите също по този начин се оплакват, че командирите им ги изпращат на непланирани задачи. Включително и по време на боевете за Северодонецк, където поделение доброволци от Бразилия попада под „ другарски огън “ от страна на украинските военни и в продължение на няколко дни е обстрелвано, без да има достъп до вода, храна и опция за евакуация.

Дъждовни води се свърза с Капушчински

Журналистката Анна Миронюк от “The Kyiv Independent ” споделя, че когато с сътрудниците ѝ потърсили Капушчински за коментар, той им отказал с аргумента, че няма време да беседва с тях.

Дъждовни води се свърза с Капушчински посредством неговия юрист Пьотр Шкварк. В телефонен диалог с Дъждовни води Капушчински удостовери, че е пълководец в Чуждестранния легион, както и някои обстоятелства от престъпното си минало. Той обаче твърди, че в продължение на доста години е изпълнявал задания под прикритие за полските секрети служби.

Той изрично отхвърля обвиняванията на бойците против него. По думите му публицистите са се доверили на думите на дезертьори, които са напуснали бойното поле край Северодонецк. “По време на война такива хора се разстрелват. Но Украйна е демократична страна. Затова ги изпратих с рейс в Киев, като им взех оръжията. Това беше колумбийска група, която пишеше тъжби до военната прокуратура, оттова ми се обадиха и ми споделиха, че в кабинета на президента е постъпила тъжба, съгласно която всичко в легиона е доста неприятно. Разпитаха мен и още трима-четирима боеца. Не откриха нищо незаконно в моите дейности ”, споделя Капушчински.

Що се отнася до случая в комерсиалния център в Лисичанск, полският пълководец твърди Дъждовни води, че е имал позволение от притежателите на магазина да вземе нужните за поделението артикули. “Мародерство е, когато бойците влизат в жилищата на хората и крадат скъпи движимости - за това можете да бъдете убит. Но фактът, че сме взели няколко матрака или ледник от този магазин, изключително откакто сме имали разрешението на локалните управляващи, това ли е мародерство? ”, оправдава се Капушчински.

От пресцентъра на веригата магазини, от която бойците са взели артикули, удостоверяват пред Дъждовни води, че са дали позволение за това на командира на Чуждестранния легион.

„ Скелети в дрешника “

Пьотр Капушчински, споделя, че доста от бойците в неговото поделение имат " скелети в дрешника ", а контраразузнаването има време единствено да ги ревизира за връзки с съветските специфични служби. “Това са доброволци, пристигнали да се бият за страната ви, и измежду тях може да се намерят и не изключително положителни хора. Но те умират за тази страна ”, споделя той.

Дъждовни води потърси коментар от Главното разследващо ръководство по отношение на статута на Пьотр Капушчински и инспекцията на жалбите против него, само че отговор не беше получен. От пресслужбата на Чуждестранния легион, който е зависещ на Въоръжените сили на Украйна, оповестиха за Дъждовни води, че това съответно отделение няма нищо общо с тях.

Автор: Игор Бурдиха
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР