ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Кремъл издава руски паспорти, за да се настани трайно в окупираната Южна Украйна

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
" Това се очакваше ". Когато окупационните управляващи стартират да издават съветски паспорти в град Мелитопол в югоизточната част на Украйна, Олеся Новицка споделя, че не се е колебала.

Франс прес се срещна с 31-годишната гримьорка в границите на журналистическо пътешестване, прецизно проведено от съветското министерство на защитата, с цел да покаже по какъв начин популацията приема окупаторите. На публицистите не беше разрешено да се движат свободно из града и да се срещат с локални поданици без съветски боен конвой.

Докато стои на опашка от двайсетина души, Новицка, която дружно с двете си дъщери чака, с цел да изиска съветски документи, изяснява своето решение. " Мисля, че всички ние ще живеем в Русия, по тази причина нуждая се от съветски паспорт. За да мога да пребивавам тук публично и обикновено ", споделя тя, държейки на ръце най-малкото си дете.

Окупационните управляващи в Запорожка област, където се намира и град Мелитопол, възнамеряват през есента да проведат референдум за автономност, с цел да официализират бъдещо анексиране от Русия. След няколко седмици Новицка би трябвало да получи новите си документи за идентичност на публична гала, на която ще прозвучи съветският химн в зала с портрет на съветския президент Владимир Путин. Издаването на съветски паспорти, процедура и в други окупирани елементи на Украйна, е част от тактиката на Москва за необратимо определяне на превъзходство в тях. Сред другите ограничения, които обслужват тази цел, са погашение на заплати на общинските чиновници и пенсии в рубли, разкриване на железопътни и автобусни линии с Кримския полуостров, анексиран през 2014 година, както и преподаване на съветски език в учебните заведения.

" Разделени " съграждани

Мелитопол беше високомерен от руснаците при започване на тяхната атака съвсем без пердах, което го избави от тежки опустошения. По това време украинската войска беше концентрирала силите си в защитата на столицата Киев и разрушения от многоседмична блокада Мариупол, пристанищен град на 200 км от Мелитопол.

През юли съветското военно наличие наподобява по-скоро дискретно, въпреки че на изходите на Мелитопол има контролни пунктове. Олеся Новицка твърди, че е удовлетворена от обстановката. " За да бъда почтена, това се очакваше още през 2014 година " - годината, през която прилежащ Крим беше анексиран и сепаратистите, подбудени от Москва, отприщиха въоръжения спор в Източна Украйна.

Все отново Новицка признава, че популацията е надалеч от нейните схващания. " Днес всички са разграничени ", споделя тя. " Някои са за Русия, други са за Украйна ". Новицка се счита за рускиня, както и доста от жителите на региона, в която съветският език е доминиращ. " За моя наследник, който е във втори клас, беше мъчно да учи на украински ", споделя Новицка. " Отсега нататък ще му е по-лесно да учи на съветски ". На опашката със сив каскет е и Дамир Кадиров, пенсионер на 65 години, съгласно който след идването на руснаците в Мелитопол придобиването на съветски паспорт към този момент е " нужда ". " След като са решили да унищожат фашистите, нещата ще станат по-спокойни, като по руско време ", споделя Кадиров, повтаряйки московската агитация, която твърди, че в Украйна се води битка с " фашисти " и " нацисти ".

Ако се съди по числата обаче, този възторг надалеч не се споделя от всички жители на Мелитопол, който преди съветската атака е наброявал 150 хиляди души. Ръководителят на окупационната администрация в региона Евгений Балицки признава, че дневно в града се издават едвам сред 20 и 30 паспорта, и към 100 за цялата област. Бройките " към момента не се покачват ", съжалява той, като разкрива, че инспекциите от съветските служби за сигурност бавят процеса на утвърждение.

Към всичко това се прибавя и цялостната конюнктура на съмнение - тези, които поддържат Украйна, се опасяват от съветските репресии, а тези, които избират Русия, се опасяват да не бъдат избрани като " предатели " или " колаборационисти " от поддръжниците на Киев. Между прочее, при идването на телевизионните камери, съпроводени от съветски боен конвой, пред административната постройка в Мелитопол, където се подават заявките за паспорти, значително от хората на опашката избраха да си тръгнат. Придобиването на съветски паспорти е " нещо, за което не приказваме между тях ", отбелязва Галина Владимировна, 58-годишна жителка, която срещаме в различен квартал на Мелитопол, и прибавя, че " към момента това е тематика табу, всички се опасяват ".

(БТА)
(Андрей Несторов)
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР