ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Противовесът на НАТО се задейства

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Опитът за дестабилизиране на Казахстан – най-голямата страна в Централна Азия – ненадейно за европейския дилетант, изведе на политическата сцена Организацията на Договора за групова сигурност – ОДКС (Collective Security Treaty Organization / CSTO). Става дума за боен алианс от шест постсъветски страни: Армения, Беларус, Казахстан, Киргизия, Русия и Таджикистан. Създаден още преди 30 години за „ подсилване на мира, интернационална и районна сигурност и непоклатимост “ ОДКС за пръв път в своята история демонстрира дейности.

Според устава на организацията, решението да се вкарат войски в една или друга страна от ОДКС, се приема колегиално, по молба на ръководителя на страната, където е осъществена външна експанзия. Протестите в Казахстан в началото носеха социално-икономически нюанс и се характеризираха като вътрешни. Със зашеметяваща скорост обаче се трансфораха в неконтролируеми погроми с политически условия. Много бързо стана ясно, че сюжетът идва от вън. В частност, „ мирните митинги ", които в реалност са протести се координират от небезизвестния канал NEXTA, който се намира под външното ръководство на спецслужбите на Полша и по-рано употребен за съгласуваност на метежите в Беларус. (Платформата NEXTA даже промени своето лого, добавяйки му флага на Казахстан).

На собствен ред, президентът на Казахстан – Касим-Жормат Токаев, обществено съобщи, че уличните нарушители, които окупират градските администрации и полицейски ръководства, а също по този начин убиват служители на реда и военни, са „ терористични банди “, минали през „ подготовка в чужбина “. По този метод, задграничната инвазия в централно-азиатската република, беше публично оповестена. „ В тази връзка, основавайки се на контракта за групова сигурност, през днешния ден се обърнах към ръководителите на страните от ОДКС, с молба да оказват помощ на Казахстан в превъзмогването на тази терористична опасност “, сподели Токаев.

По последна информация, измежду редиците на метежниците, се открояват добре подготвени бойци от радикални формирования, които интензивно работят на територията на страните от Близкия Изток, най-много в Афганистан. Очевидно е, че в случай че сходна терористична опасност не бъде прекратена в Казахстан, то тя ще плъзне по цялото евразийско пространство, в това число на територията на страните от ОДКС. В резултат, щабът на ОДКС се съгласи в Казахстан да влязат мироопазващи сили, наброяващи 3600 военнослужещи. В състава им влизат военни от Армения, Беларус, Киргизия, Русия и Таджикистан.

По този метод, мироопазващата интервенция на ОДКС се явява освен законна от гл.т. на вътрешните законодателства на страните участнички в организацията, само че единствена допустима, отчитайки, че първите часове на опълчване на казахстанските сили с бойците, демонстрираха, че силата е на страната на терористите.

Задачата на силите на ОДКС е оповестена – обезпечаване на сигурността на инфраструктурните обекти – летища, гари, административни здания, нефто- и газохранилища, лечебни заведения и други. Благодарение на тази помощ, стотици военнослужещи ще бъдат ориентирани за присъединяване в контратерористична активност.

Също по този начин би трябвало да се означи, че разполагането на силите на ОДКС в Казахстан се трансформира в „ леден душ “ за НАТО. Очевидно е, че ОДКС е основан като контраст на Североатлантическия Алианс, само че всичките тези 30 години на Запад гледаха на ОДКС като на „ мъртъв лъв “. А лъвът се оказа, че е бил единствено в зимен сън.

За ФАКТИ
Андрей Исмагамбетов
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР