Понятието сигурност промени същността си и отдавна не се ограничава

...
Понятието сигурност промени същността си и отдавна не се ограничава
Коментари Харесай

Калин Стоянов: 12 342 са установените опита за преминаване на границата от началото на годината

Понятието сигурност промени същността си и от дълго време не се лимитира до нормалната идея за военна отбрана. Това сподели служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов във втория ден на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО. 

 

По думите му сигурността е станала хоризонтална тематика, която изисква стеснен разговор и съдействие сред институции, организации, сътрудници, гражданско общество и медии.

 

Дори в подтекста на актуалните военни спорове и новите закани, като дезинформация и киберпрестъпност, публичното усещане за сигурността не е фокусирано върху общата опасност, а е пречупено през регистъра на персоналното успокоение и цялост, разяснява Стоянов.

 

Вътрешният министър акцентира, че динамичността на картината на сигурността изисква непрекъсната еластичност и интензивно противопоставяне на трансграничната престъпност, съпътстваща незаконната миграция – изключително по линия на каналджийството.

 

По думите му съответният отговор против „ жизнеността " на подправените вести изисква доста старания и намерено съдействие сред институции, медийни сътрудници и общност, самодейни хоризонтални образования, създаване на потенциал за критическо мислене и инспекция на обстоятелства, поддръжка за виновната публицистика и обективното отразяване на събитията, построяването на резистентен и благонадежден механизъм за предварителна защита и противопоставяне на дезинформацията - инвестиция в дълготраен проект, ориентирана към възобновяване на публичното доверие.

 

Като образец за дезинформация той уточни тематиката за мигрантите. Наблюдава се трайно понижение на мигрансткия напън към България, заявява Министерство на вътрешните работи шефът. От началото на годината до 10 май са открити 12 342 опита за прекосяване на границата ни. Това е със 70% по-малко в съпоставяне със същия интервал, както стана ясно от отчета на министъра. Бдителността ни не би трябвало да понижава, уточни още той. България пази надеждно границата си, безапелационен бе силовият министър. След участието ни в Шенген няма смяна в средата за сигурност, похвали се Калин Стоянов.

 

Вътрешният министър обърна особено внимание и върху заканите, свързани с киберпрестъпността, чиито форми от дълго време не се лимитират до тирада на омразата, хакерски атаки или финансови закононарушения, тъй като незаконното онлайн наличие може да е обвързвано с разнообразни тежки закононарушения – тероризъм, детска порнография, противозаконна търговия с оръжия, културни полезности, а към този момент и опиати.

 

Тази опасност изисква сложен отговор – задълбочени експертни знания, неотложен продан на информация, оперативна и процедурна автономия, интензивно съдействие с частния бранш. Като образец за това вътрешният министър показа постигнатото съдействие с доставчиците на интернет услуги, неправителствените организации за безвреден интернет, учебни заведения и други по линия на предварителната защита.

 

Министър Стоянов акцентира, че се работи и за построяването на потенциал в предварителната защита и противодействието на екстремизма и тероризма, на резистентен мултидисциплинарен метод за предварителна защита на радикализацията и насилствения екстремизъм.

 

„ Ново предизвикателство е също криптирането от край до край, по което стартира спор в работните формати на Европейския съюз - нужен инструмент за гарантиране на сигурността от водещите обществени мрежи и платформи ", уточни още вътрешния министър. В този смисъл той изведе значимото изискване за обезпечаването на закономерен достъп до криптирани данни за задачите на битката с престъпността при цялостно ценене на отбраната на персоналните данни и персоналната цялост.

 

Министър Стоянов изрази твърдата позиция, че ефикасното ръководство на процесите в областта на сигурността изискват изчерпателен разбор, оценка и прогнози, навременни дейности, всеобхватно съдействие сред институциите и гражданското общество въз основата на общи полезности, както и взаимоотношение с интернационалните сътрудници, построено на професионализъм и взаимно доверие.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР