ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата

...
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата
Коментари Харесай

Грешка на социолозите или груба манипулация и пропаганда?

ФАКТИ огласява журналистически следствия от разнообразни медии, тъй като поддържа свободата на словото.
Ако прегледа човек заглавията от медиите в интервала преди изборите, прави усещане необятно цитиране на социологически изследвания с безапелационни изказвания „ Победа за ГЕРБ “, „ Продължаваме промяната “ е трета мощ “ и т. н. Тези изследвания са на няколко социологически организации, а извадените от тях заглавия са стотици. Обилно са представени и в трите огромни малките екрани, със същите внушения, графики и таблици.

Какви са тези изследвания, при които общоприетата неточност била плюс-минус 1,5%, а подцениха съвсем на половина спечелилия в изборите и оповестиха ГЕРБ за сигурен победител? Отговор на тези въпроси дава e-vestnik.bg в свое следствие.

За „ Продължаваме промяната организациите даваха 15-17%, а резултатът на изборите е 25,8%. Това значи не неточност, ами надълбоко погрешни данни – условно казано, вместо 150 души да гласоподават за една партия, са отишли да гласоподават 250, разликата е с 60%. Никакви пояснения, че имало младежи, които се колебаели, пък излезли да гласоподават в последния миг, не могат да обяснят такава огромна разлика.

Няма пояснение и с феномена „ прикрит избор “ – да вземем за пример подвластни от ГЕРБ гласоподаватели крият в изследванията, че ще гласоподават за „ Продължаваме промяната “. При такова състояние резултатът за ГЕРБ в изследванията трябваше да е доста по-висок от резултатите на изборите.

Загадките не престават – на изборите за президент социологическите изследвания бяха доста близки до броя гласове на изборите, съвсем познаха резултатите. Как за партии има фрапантни разлики, за кандидат-президенти – няма? Трябва да се напомни, че през 2017 година „ Алфа Рисърч “ даваше на президентските избори преднина на Цецка Цачева 33 % против 31 % за Радев, а други организации ѝ даваха преднина 32 на 22 %.

Тези лъжливи данни от най-малко пет социологически организации се разпространяваха на два пъти за месец преди изборите от всички медии, с доста телевизионни излъчвания и внушения, че ГЕРБ побеждава, новата партия няма късмет, Има Такъв Народ се срутва и остава под Демократична България и т. н. „ Грешката “ не беше единствено за спечелилия в изборите. Надцениха Българска социалистическа партия с съвсем на половина, надцениха Демократична България даже още повече, подцениха Има Такъв Народ. Прилича на партийно инженерство.

Най-странното е, че нито една огромна медия не визира този въпрос, който на процедура е огромен публичен скандал. Би трябвало да се разисква всеки ден в малките екрани. Те се държат, все едно нищо не се е случило.

На процедура това не са социологически прогнози, а шантажи, са които манипулират гласоподавателя, отхвърлят някого да гласоподава, лъжат обществото като цяло.

В Австрия арестуваха шефката на социологическата организация, която правила на канцлера Курц. При това не такива за фрапантни измами, а за доста по-невинни сделки.

Ще арестуват ли у нас някоя?

Борисов споделяше в един публикуван негов диалог – „ На нея най-вече ѝ вервам “ – за Боряна Димитрова от „ Алфа рисърч “. Май толкоз ѝ е повервал, че още не може да повярва, че е изгубил изборите. Покрай него и малките екрани не могат да повярват.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР